ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η συνέντευξη-σκάνδαλο στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον και οι θεσμοί που καταρρέουν

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η συνέντευξη-σκάνδαλο στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον και οι θεσμοί που καταρρέουν

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βρετανία, η αποκάλυψη ότι το έγκριτο BBC συναίνεσε στην πολύκροτη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1995 η πριγκίπισσα Νταϊάνα χρησιμοποιώντας εν γνώσει του παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία, και πλήττοντας τόσο τη σχέση της αδικοχαμένης πριγκίπισσας με τον πρίγκιπα Κάρολο όσο και την γενικότερη εικόνα της βασιλικής οικογένειας.

Το βράδυ της Πέμπτης, ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε μία φήμη που κυκλοφορούσε εδώ και χρόνια στη γηραιά αλβιόνα, ότι δηλαδή ο Μάρτιν Μπασίρ του Panorama, προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα, κόμη Έρλ Σπένσερ για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του κου Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.

Το πόρισμα της επιτροπής ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του άλλοτε αδιάβλητου ΒΒC, και κυρίως ότι η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα της Βρετανίας γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυπταν.

Χάρι και Ούλιαμ στοχοποιούν το BBC

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, σε μία ευαίσθητη στιγμή για τη βρετανική μοναρχία. Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις, οι γιοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα, εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση κατά του BBC για τη συνέντευξη της μητέρας τους λέγοντας πως τα λάθη του οργανισμού συνέβαλαν στον φόβο που ένιωθε τα τελευταία της χρόνια και υπάγονταν στο πλαίσιο μιας «κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών, που εν τέλει της κόστισαν τη ζωή».

Τα δύο αδέλφια συνέδεσαν την τραυματική για την Νταϊάνα εμπειρία αυτής της συνέντευξης με τη μετέπειτα ψυχολογική κατάσταση που την οδήγησε τελικά σε συμπεριφορές που συνετέλεσαν στον θάνατό της, ακριβώς δύο χρόνια μετά την πρώτη επαφή του Μπασίρ με τον αδελφό της, στις 31 Αυγούστου του 1995.

Η συνέντευξη της Νταϊάνα υπήρξε τεράστια επιτυχία για το BBC τη χρονιά που μεταδόθηκε, αφού ποτέ μέχρι τότε κάποιο ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε μιλήσει με τόσο ειλικρινείς όρους σχετικά με τη ζωή στη βασιλική οικογένεια ή τις σχέσεις με τα άλλα μέλη της. Η δημοφιλής πριγκίπισσα είχε παραδεχθεί μεταξύ άλλων ότι είχε σχέση, ότι η σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με την Καμίλα -νυν σύζυγό του και πριγκίπισσα της Κορνουάλης- την έκανε να αισθάνεται ασήμαντη, ενώ είχε πει την περίφημη φράση «στον γάμο αυτόν ήμαστε τρεις» (εννοώντας την Καμίλα).

«Tσουνάμι αντιδράσεων» στη Βρετανία

Στη Βρετανία για πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται πλέον συζήτηση εάν πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να στηρίζουν οικονομικά το BBC, που αντλεί απ’ ευθείας από κάθε ιδιοκτήτη τηλεόρασης περί τα 180 ευρώ κάθε χρόνο. Τόσο ο Μπασίρ όσο και το BBC υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα πολυάριθμα βραβεία που εξασφάλισαν χάρη στη συνέντευξη εκείνη.

Στο θέμα που παίρνει πλέον τεράστιες διαστάσεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πορίσματα της έρευνας. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του: «προφανώς με ανησυχεί το πόρισμα της έκθεσης του Λόρδου Ντάισον. Μπορώ απλών να φανταστώ πως αισθάνεται η Βασιλική Οικογένεια και ελπίζω ότι το BBC θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».

Ο Τζόνσον ενημέρωσε το BBC ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το σκάνδαλο του Μάρτιν Μπασίρ, την ώρα που ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αντιμετωπίζει ριζική αναθεώρηση των δομών λειτουργίας του. Όλα δείχνουν οτι θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό, ανεξάρτητο συντακτικό συμβούλιο για την εποπτεία της δημοσιογραφικής του επάρκειας και των πρακτικών του.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντόουντεν, δήλωσε ότι «θα εξετάσει εάν χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης στο BBC», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τα ευρήματα της έκθεσης «πραγματικά πολύ προσεκτικά και περιεκτικά».

Τι απαντάει ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός

Το BBC επεσήμανε χθες βράδυ ότι είχε ήδη υποστεί «δύο ουσιαστικές αλλαγές» στη διακυβέρνηση από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία νέα, σημαντική αναθεώρηση του τρόπου εποπτείας των αποφάσεών του.

Πρώην και νυν στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δηλώνουν στον Guardian oτι τα απόνερα της εκρηκτικής εκείνης συνέντευξης και του τρόπου με τον οποίο είχε εξασφαλιστεί «κινδυνεύουν να καταστρέψουν κάτι που θα ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί εκ νέου» αναφερόμενοι προφανώς στην εμπιστοσύνη του κοινού και το όνομα που έχει χτίσει εδώ και δεκαετίες ο ειδησεογραφικός οργανισμός.

Σύμφωνα με την Daily Mail o αδερφός της πριγκίπισσας Νταιάνα, Ερλ Σπένσερ έχει απευθύνει επιστολή στην αρχηγό της Αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ ζητώντας της να διερευνήσει το BBC και τις πρακτικές του και λέγοντας ότι η αδερφή του είχε πέσει θύμα απάτης και εκβιασμού.

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει σε μια σειρά απολογιών από πρώην και νυν στελέχη του BBC. O νυν γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, είπε ότι ο οργανισμός αποδέχεται «πλήρως» την αναφορά του Νταϊσον.

Η επίμαχη συνέντευξη το 1995, μετέτρεψε τον Μπασίρ σε σταρ, καθώς ένα κοινό 23 εκατομμυρίων είχε παρακολουθήσει τότε τη Νταϊάνα να αποκαλύπτει λεπτομέρειες της ζωής της και να λέει τη διάσημη ατάκα πως «σε αυτόν τον γάμο υπάρχουν τρεις».

Λίγο αργότερα, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε στον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα λέγοντάς τους να χωρίσουν.

Το BBC έχει ζητήσει συγγνώμη τόσο από τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, όσο και από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον αδελφό της Νταϊάνα Ερλ Σπένσερ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς: Στα 40.000 στρέμματα η καμένη έκταση από τη φωτιά στην Κορινθία – Πού δίνουμε μάχη τώρα