ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Στα 40.000 στρέμματα η καμένη έκταση από τη φωτιά στην Κορινθία – Πού δίνουμε μάχη τώρα

Φωτιά Κορινθία

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε 40.000 ανέρχονται τα καμένα στρέμματα ;από τη φωτιά σε Κορινθία και Αττική όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σε 40.000 ανέρχονται τα καμένα στρέμματα σε Κορινθία και Αττική όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το πρωί της Παρασκευής

Όπως είπε το ξημέρωμα βρήκε τους πυροσβέστες αντιμέτωπους με ανέμους 5-6 μποφόρ ενώ τώρα η μάχη δίνεται κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι οι δυνάμεις θα μείνουν εκεί μέχρι να σβηστεί η φωτιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και επικίνδυνα.

Όπως είπε δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στις Αργοιρούσες, στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.

Έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Θέλοντας να δείξει την ένταση της φωτιάς, δε, είπε ότι «την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά "περπάτησε" 10,3χλμ.».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν και οικίες, κυρίως εξοχικές και αγροικίες.

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112 την Τετάρτη

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 και σχολίασε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα. Την πρώτη μέρα συντεταγμένα έγινε η απομάκρυνση των κατοίκων και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίησή του. Στη συνέχεια επειδή άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες το ενεργοποιήσαμε» είπε αρχικά και εξήγησε:

«Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα πως θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Βασικό όπλο τα εναέρια μέσα

Η επιχείρηση αντιμετώπισης της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα σε Κορινθία και Δυτική Αττική δίνεται την Παρασκευή με κύριο όπλο τα εναέρια μέσα.

«Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι» είπε στον ΑΝΤ1 ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα «και προσπαθούμε να την περιορίσουμε, με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, που εξασφαλίζουν και την ψυχολογική στήριξη στον πυροσβέστη να φοβάται λιγότερο για να κάνει αυτό που ξέρει, όταν η φωτιά γίνεται πιο επιθετική».

«Πιστεύω ότι με αυτήν την μεγάλη προσπάθεια όλων μας έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει «καθαρίσει» από καπνούς», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Δείτε τις ρίψεις νερού που επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες καθώς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

«Δεν απειλείται κάποια περιοχή» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης ο οποίος κατέληξε ότι «είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τα εναέρια μέσα και με τη μείωση των ανέμων από τις 4:30 το πρωί θα πάμε καλύτερα»

«Η κατάσταση είναι τραγική. Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τις εστίες. Τα Μέγαρα δεν πιστεύω ότι κινδύνευσαν, αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από τα Μέγαρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Εκκενώσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές, όλους τους οικισμούς που βρίσκονται εκτός πόλης» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης.

Το μέτωπο που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) από το Σχίνο Λουτρακίου, μετά από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και καίει σε διάφορα σημεία με την πυροσβεστική να ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη, 2 Πετζετέλ και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή για να συντονίζει την επιχείρηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Μπαλάσκας: Παντού στρέφονται οι έρευνες - «Δεν πρέπει να υπάρχει σκιά»