ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: «Μάχη» σε χαράδρες και διάσπαρτα σημεία σε Κορινθία και Δυτική Αττική

Φωτιά Κορινθία
Σπύρος Μελισσάρης

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πολύ δύσκολη παραμένει η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά σε Ανατολική Κορινθιά και η Δυτική Αττική - Δύσκολο το βράδυ που πέρασε - Στις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα οι ελπίδες για οριοθέτηση του μετώπου

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη/Σπύρος Μελισσάρης

Με βασικό όπλο τα εναέρια μέσα συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής η επιχείρηση αντιμετώπισης της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα σε Κορινθία και Δυτική Αττική.

«Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι» είπε στον ΑΝΤ1 ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα «και προσπαθούμε να την περιορίσουμε, με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, που εξασφαλίζουν και την ψυχολογική στήριξη στον πυροσβέστη να φοβάται λιγότερο για να κάνει αυτό που ξέρει, όταν η φωτιά γίνεται πιο επιθετική».

«Πιστεύω ότι με αυτήν την μεγάλη προσπάθεια όλων μας έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει «καθαρίσει» από καπνούς», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Δείτε τις ρίψεις νερού που επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες καθώς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

«Δεν απειλείται κάποια περιοχή» είπε ο κ. Βαθρακογιάννης ο οποίος κατέληξε ότι «είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τα εναέρια μέσα και με τη μείωση των ανέμων από τις 4:30 το πρωί θα πάμε καλύτερα»

«Η κατάσταση είναι τραγική. Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τις εστίες. Τα Μέγαρα δεν πιστεύω ότι κινδύνευσαν, αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από τα Μέγαρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Εκκενώσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές, όλους τους οικισμούς που βρίσκονται εκτός πόλης» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης.

Το μέτωπο που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) από το Σχίνο Λουτρακίου, μετά από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και καίει σε διάφορα σημεία με την πυροσβεστική να ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 αεροσκάφη, 2 Πετζετέλ και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή για να συντονίζει την επιχείρηση.

Η καταστροφική πυρκαγιά έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το σοβαρότερο πρόβλημα βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των περιοχών Μάζι και Χάνι Δερβενίου, με τις φλόγες να κατακαίνε ό,τι βρίσκεται στο δρόμο τους.

Ο χάρτης της φωτιάςnewsbomb.gr

Λίγο πριν τις 02:30 τα ξημερώματα, το πύρινο μέτωπο στο Αλεποχώρι αναζωπυρώθηκε.

Τα ξημερώματα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

Η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί ελαφρά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Την Πέμπτη, την κατάσταση επιδείνωνε ακόμα περισσότερο ο πολύ ισχυρός άνεμος. Με δεδομένο όμως το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά, οι άνεμοι ενισχύονταν ακόμα περισσότερο δίνοντας τροφή και δύναμη στην πυρκαγιά.

Δείτε φωτογραφίες από την πύρινη κόλαση στην gallery:

Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην φτάσουν οι φλόγες σε σπίτια.

Δείτε LIVE εικόνα από το σημείο:

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Στρατός με επίγειες δυνάμεις.

Στο Αλεποχώρι βρίσκονται Πυροσβεστική, στρατός και αστυνομία.

Κλάματα και λιποθυμίες στους δρόμους

Τραγικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι στο Αλεποχώρι των Μεγάρων, με την μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει ό,τι βρίσκει μπροστά της.

Τα βίντεο το Newsbomb.gr αποτύπωσαν χαρακτηριστικά τις σκηνές αλλοφροσύνης που επικράτησαν στην περιοχή.

«Φύγετε αμέσως, θα καείτε ζωντανοί. Η φωτιά πλησιάζει, έρχεται καταστροφή», έλεγαν οι αστυνομικοί στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στο άκουσμα ότι η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και πως απειλούνται τα σπίτια τους ούρλιαζαν και ξεσπούσαν σε κλάματα. Μάλιστα, υπήρξαν και λιποθυμίες κατοίκων οι οποίοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τι είπε κάτοικος της περιοχής στο Newsbomb.gr:

Νωρίτερα την Πέμπτη (20/5), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς, τονίζοντας πως η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στις 21:45 σε ελαιώνα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και έχει ήδη κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Ήχησε το 112 - Ποιες περιοχές ζητείται να εκκενωθούν

Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρομβώσεις μετά το εμβόλιο AstraZeneca στην Κρήτη: Τι δείχνει το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή