ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: «Πέντε επιβάτες δεν έφτασαν ποτέ» λένε οι λιθουανικές αρχές για την πτήση της Ryanair

Ryanair Λευκορωσία
AP

Πέντε επιβάτες που βρίσκονταν στην πτήση της Ryanair η οποία αναχαιτίστηκε από λευκορωσικό μαχητικό και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ την Κυριακή δεν έφτασαν ποτέ στον τελικό τους προορισμό, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιθουανικής αστυνομίας.  

Η ενέργεια της Λευκορωσίας, που είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος επέβαινε στην πτήση, προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Το αεροπλάνο πετούσε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

Ο Ρολάντας Κίσκις, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιθουανικής αστυνομίας, είπε ότι δεν θα προέβαινε σε σχόλια για τις ταυτότητες των ανθρώπων που παρέμειναν στο Μινσκ.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι, επικεφαλής της Ryanair, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως κρατική αεροπειρατεία, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα πως πίστευε ότι στην πτήση βρίσκονταν πράκτορες, που επίσης αποβιβάστηκαν στο Μινσκ. Αυτό θα σήμαινε πως η επιχείρηση είχε συντονιστεί με πράκτορες που επιχειρούσαν στην Ελλάδα.

Ένα λευκορωσικό πανεπιστήμιο στο Βίλνιους είπε πως μία από τις φοιτήτριές του, η Σοφία Σαπέγκα, 23 ετών, που ταξίδευε με τον Προτάσεβιτς, είχε τεθεί επίσης υπό κράτηση όταν έγινε η εκτροπή της πτήσης. Το πανεπιστήμιο απαίτησε την απελευθέρωσή της.

Η λιθουανική αστυνομία ανέκρινε τους επιβάτες που αργότερα αποβιβάστηκαν στο Βίλνιους, αφού η πτήση έφτασε εν τέλει στον προορισμό της, και εξετάζει το αεροσκάφος, είπε ο Κίσκις. Η έρευνα θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Λιθουανίας.

Αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία για το ζήτημα του αεροπλάνου της Ryanair ζητούν πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ- και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θεωρείται ότι πρόκειται να καθοριστεί η απάντηση της Ευρώπης στο συμβάν.

Η Λευκορωσία λέει πως αντέδρασε σε απειλή για βόμβας στην πτήση, που αποδείχτηκε ψευδής. Όπως είπε, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθοδήγησαν την πτήση, μα δεν διέταξαν προσγείωσή της.

Κρατικά ΜΜΕ είπαν ότι η επέμβαση έλαβε χώρα κατόπιν προσωπικής εντολής του προέδρου Λουκασένκο.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Λουκασένκο διπλωματικά, οικονομικά και σε επίπεδο ασφαλείας, κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία, σημειώνοντας πως το 2013 μια πτήση από τη Μόσχα με τον πρόεδρο της Βολιβίας είχε εκτραπεί στην Αυστρία μετά από αναφορές πως μπορεί να επέβαινε στο αεροσκάφος ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ήταν πίσω από τις διαρροές σχετικά με τα προγράμματα μαζικών ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA.

Απαγόρευση πτήσεων

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς την Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ο Μάριους Σκουόντις διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις 03.00 της Τρίτης.

Παρεμβαίνοντας κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Οι βασικές προτεραιότητες των εταιρειών μας είναι η ασφάλεια των πτήσεων και η ασφάλεια των επιβατών, άρα οι εταιρείες του ομίλου μας...αλλάζουν την διαδρομή των πτήσεών τους και θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Συνεργείο καθαρισμού στη μεζονέτα - Αποφεύγει να μένει εκεί ο σύζυγος της Καρολάιν