ΚΟΣΜΟΣ

Αιματοχυσία πριν την άφιξη Ανάν στη Δαμασκό

Αιματοχυσία πριν την άφιξη Ανάν στη Δαμασκό

Μία ημέρα πριν φτάσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Δαμασκό, 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Πριν από την αποστολή του στη Δαμασκό, ο Κόφι Άναν προειδοποίησε ότι «περαιτέρω στρατιωτικοποίηση θα επιδεινώσει την κατάσταση», μια θέση που επανέλαβαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η αποστολή Άναν έχει τρεις προτεραιότητες: άμεση κατάπαυση του πυρός, μια σφαιρική πολιτική διευθέτηση, πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, φέρεται να εξακολουθεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ρωσίας, η οποία αντιτάχθηκε σε ένα νέο σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Κάιρο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κόφι Άναν και τη συνάντησή του σήμερα με τους ομολόγους του των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου οι οποίοι επικρίνουν τη ρωσική στάση.

Παράλληλα, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε την αποσκίρτηση δέκα αξιωματικών του στρατού, μεταξύ τους έξι στρατηγοί και τέσσερις συνταγματάρχες.