ΚΟΣΜΟΣ

Το θρυλικό «Τσιχάμα»: Το πρώτο κύμα στον κόσμο που πλέον προστατεύεται από νόμο του κράτους!

Το θρυλικό «Τσιχάμα»: Το πρώτο κύμα στον κόσμο που πλέον προστατεύεται από νόμο του κράτους!

Ένας από τους πιο... παράξενους νόμους στον κόσμο, προστατεύει το μεγαλύτερο και πιο τέλειο κύμα στον πλανήτη!

Η μικρή παραθαλάσσια πόλη του Πουέρτο Τσιχάμα, στο βορειοδυτικό Περού, είναι πατρίδα του πιο μεγάλου σε μήκος και πιο «τέλειου», κύματος στον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ο «παράδεισος» για τους απανταχού σερφερς και εκτείνεται σε μια εντυπωσιακή απόσταση για περίπου 2,2χλμ.

Μάλιστα το Τσιχάμα είναι το πρώτο κύμα στον πλανήτη που πλέον προστατεύεται από νόμο του κράτους, καθώς η ιδιομορφία του είναι μοναδική στον κόσμο και πλέον ένα νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται να χτιστεί τίποτα, σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από το κύμα για να μην χαλάσει το σχήμα του.

Οι ντόπιοι επιβεβαιώνουν πως ολόκληρη η απόσταση του κύματος μπορεί να διανυθεί (σερφάροντας) πάνω σε ένα μόνο κύμα (!). Όλο το ακρωτήριο στο οποίο επάνω σκάνε τα κύματα, μέχρι τη δυτικότερη μεριά, είναι για την ακρίβεια 4χλ. μήκος, αλλά κανείς δεν εχει σερφάρει μια τέτοια απόσταση.

Οι δυνατότητες για σέρφινγκ στη Τσιχάμα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1965 από τον Χαβανέζο σέρφερ Chuck Shipman. Ο μύθος λέει οτι ο Shipman κοιτούσε έξω απ το παράθυρο του αεροπλάνου όταν παρατήρησε ένα απίστευτα μακρύ αριστερό κύμα. Ρώτησε τον πιλότο για εκείνο το μέρος, και μόλις έφτασε στη Χαβάη, ο Shipman συμβουλεύτηκε έναν μεγάλο και λεπτομερές χάρτη του Περού, και αναγνώρισε κανα δυο πολλά υποσχόμενα απόκρημνα ακρωτήρια.

Ο Shipman τότε έγραψε στους φίλους του στο Περού και τους παρότρυνε να εξερευνήσουν τη νοτιοδυτική ακτή. Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε στο να βρουν τον απαρατήρητο χωματόδρομο για τη Τσιχάμα, αργότερα όμως, μια άλλη ομάδα από σέρφερ που το επιχείρησαν, βρήκαν τον δρόμο για το υποσχόμενο σημείο. Από τότε η Τσιχάμα είναι ένας παγκόσμιας κλίμακας προορισμός για σερφ.

Το κύμα της Τσιχάμα χωρίζεται σε πολλά τμήματα. Το ακραίο σημείο του ονομάζεται «Μαλπάσο», όπου το κύμα σκάει για 150 μέτρα. Το επόμενο
τμήμα προς την πόλη ονομάζεται «Κιις», όπου σκάει για άλλα 600μ. πριν φτάσει τα βαθιά νερά. Μετά έρχεται το «σημείο» όπου ειναι περίπου ένα χιλιόμετρο σε μήκος και θεωρείται το καλύτερο μέρος του κύματος. Τέλος υπάρχει το «Εl Hombre» που σημαίνει «ο άντρας».

Όπως είναι γνωστό τα κύματα συνήθως δεν συνδέονται αλλά στο συγκεκριμένο το «ύψωμα» του είναι πάνω από πέντε πόδια ψηλό, πράγμα που το καθιστά πολύ σπάνιο και κάποιος μπορεί να σερφάρει μέχρι και την αποβάθρα πάνω σε ένα μόνο κύμα. Η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει από τρία μέχρι πέντε λεπτά, κάτι που μεταφράζεται σε μια... αιωνιότητα για έναν σέρφερ.

Στις αρχές αυτού του χρόνου, το μυθικό κύμα της Τσιχάμα έγινε παγκοσμίως το πρώτο εθνικά προστατευμένο κύμα, όταν η Περουβιανή κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που απαγορεύει την όποιαδηποτε κατασκευή εντός ενός χιλιομέτρου απ την ακτογραμμή που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τον τρόπο που σκάνε τα κύματα στην ακτή. Τελικώς η χώρα ελπίζει να αποκτήσει 130 προστατευόμενα κύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.