ΚΟΣΜΟΣ

Φρικιαστική ανακάλυψη στον Καναδά: Απομεινάρια 215 παιδιών σε παλιό σχολείο ιθαγενών

Καναδάς
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό
AP

Τα απομεινάρια 215 παιδιών, κάποια εκ των οποίων ήταν ακόμα και τριών ετών, βρέθηκαν στον χώρο ενός παλιού σχολείου/ οικοτροφείου για παιδιά ιθαγενών στον Καναδά, μια ανακάλυψη την οποία ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, χαρακτήρισε ως «σπαραξικάρδια» την Παρασκευή.

Τα παιδιά φοιτούσαν στο Kamloops Indian Residential School στη Βρετανική Κολούμπια, το οποίο έκλεισε το 1978, σύμφωνα με το έθνος ιθαγενών Tk'emlúps te Secwépemc , που ανακοίνωσε πως τα απομεινάρια ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ειδικού σε ραντάρ εδάφους.

«Γνωρίζαμε κάτι στην κοινότητά μας που ήμασταν σε θέση να επιβεβαιώσουμε» είπε η αρχηγός τους, Ροζάν Κασιμίρ. «Σε αυτή τη φάση, έχουμε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις».

Το καναδικό σύστημα σχολείων- οικοτροφείων, που εξανάγκαζε σε βίαιο χωρισμό των ιθαγενών παιδιών από τις οικογένειές τους, συνιστούσε «πολιτιστική γενοκτονία», όπως έδειξε εξαετής έρευνα πάνω στο σύστημα (που έχει πλέον καταργηθεί) το 2015.

Στο πλαίσιο της αναφοράς αυτής καταγράφηκαν φρικτές κακοποιήσεις, βιασμοί, υποσιτισμός και άλλες κτηνωδίες που υπέστησαν πολλά από τα 150.000 παιδιά που φοίτησαν στα σχολεία, που διαχειρίζονταν κατά κανόνα εκκλησίες εκ μέρους της Οτάβα από τη δεκαετία του 1840 ως τη δεκαετία του 1990.

Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από 4.100 παιδιά πέθαναν σε σχολεία- οικοτροφεία. Οι θάνατοι των 215 παιδιών που είχαν θαφτεί στον χώρο αυτού που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο σχολείο τέτοιου τύπου του Καναδά θεωρείται ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί σε αυτό το νούμερο, και φαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν ήταν καταγεγραμμένα.

Ο Τριντό έγραψε σε tweet πως τα νέα αυτά του «ραγίζουν την καρδιά- είναι μια επώδυνη υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και ντροπιαστικού κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».

Το 2008 η καναδική κυβέρνηση απολογήθηκε επίσημα για το σύστημα εκείνο.

Το έθνος Tk'emlúps te Secwépemc ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τον ιατροδικαστή και τις κοινότητες τα παιδιά των οποίων πήγαν στο σχολείο εκείνο. Τα προκαταρκτικά ευρήματα αναμένονται κατά τα μέσα του Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τη Δευτέρα - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά