ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Μακρόν για αποχώρηση γαλλικών δυνάμεων από το Μάλι

Μακρόν
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία ενδεχομένως να αποσύρει στρατεύματα από το Μάλι εάν η πολιτική αστάθεια εκεί οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών.

Όπως σημειώνει το BBC, οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από δεύτερο πραξικόπημα μετά από εννιά μήνες στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Ο Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο το Μάλι να «κινείται προς την κατεύθυνση» της ισλαμιστικής επιρροής.

Η Γαλλία έχει 5.100 στρατιώτες στο Σαχέλ, που αποτελεί μέτωπο/ πρώτη γραμμή στη μάχη κατά των ένοπλων ισλαμιστών.

Οι γαλλικές δυνάμεις υποστηρίζουν δυνάμεις στο Μάλι, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές στο Σαχέλ από το 2013.

Ο Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche ότι έχει πει σε περιφερειακούς ηγέτες πως η Γαλλία δεν θα υποστήριζε χώρες όπου δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμότητα ή μετάβαση και ότι η Γαλλία δεν έχει σκοπό να διατηρεί στρατεύματα στην Αφρική για πάντα.

Ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά κατονομάστηκε μεταβατικός πρόεδρος από το συνταγματικό δικαστήριο την Παρασκευή, δύο ημέρες αφού ανακηρύχθηκε μεταβατικός ηγέτης.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απομάκρυνσης του προέδρου Μπαχ Ντάου και του πρωθυπουργού Μοκτάρ Κουάνε, υποστηρίζοντας πως είχαν αποτύχει στα καθήκοντά τους και ήθελαν να σαμποτάρουν τη μετάβαση της χώρας.

Στρατιώτες συνέλαβαν και έθεσαν υπό κράτηση τους δύο άνδρες μετά από έναν ανασχηματισμό για τον οποίο ο Γκοϊτά είπε ότι δεν του ζητήθηκε η άποψη.

Είχε ηγηθεί επίσης πραξικοπήματος τον προηγούμενο Αύγουστο, με το οποίο ανετράπη ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Ο συνταγματάρχης Κοϊτά έχει υποσχεθεί πως θα οριστεί νέος πρωθυπουργός εντός ημερών και ότι θα γίνουν εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως είχε σχεδιαστεί.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.