ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία: Τα «ορφανά του κορονοϊού» - Μεγάλος ο κίνδυνος διακίνησης προειδοποιούν οι Μ.Κ.Ο

Iνδία: Τα «ορφανά του κορονοϊού» - Μεγάλος ο κίνδυνος διακίνησης προειδοποιούν οι Μ.Κ.Ο

Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας οικογένειες και αφήνοντας ορφανά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ινδία ειδικότερα, όπου εντοπίζεται το τελευταίο επίκεντρο της πανδημίας, η ασθένεια έχει ένα ακόμη οδυνηρό αποτύπωμα, δημιουργεί μια «ολόκληρη γενιά» με ορφανά παιδιά.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους απο κορονοϊό στην Ινδία που εξακολουθεί να μαστίζεται απο την πανδημία.

Με φόντο την πρωτοφανή κρίση, το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε μέτρα για να βοηθήσει τα ορφανά της χώρας, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων κονδύλι ύψους 13.970 δολαρίων για κάθε παιδί. Θα δοθεί ως επίδομα στους ορφανούς νέους ηλικίας 18 έως 23 ετών.

Σε πρόσφατο tweet, η Σμίρτι Ιράνι, υπουργός για τις γυναίκες και την παιδική πρόνοια, δήλωσε ότι από την 1η Απριλίου έως τις 25 Μαϊου, 577 παιδιά είχαν μείνει ορφανά και από τους δύο γονείς λόγω Covid-19. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Σε μία χώρα 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 27% του πληθυσμού είναι κάτω των 14 ετών, η κρίση φθάνει σε άλλο επίπεδο.

Αγνωστος ο ακριβής αριθμός των ορφανών

Η χώρα είχε περίπου 350.000 ορφανά σε ιδρύματα κατά την πανδημία. Πλέον οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν πόσα παιδιά έχουν εγκαταλειφθεί, είτε επειδή οι γονείς τους έχουν νοσηλευτεί είτε επειδή έχουν πεθάνει είτε επειδή ο επιζών γονέας δεν είναι σε θέση να τα φροντίσει.

Η Ινδία έχει αυστηρούς νόμους υιοθεσίας - κάθε κρατίδιο διαθέτει επιτροπή προστασίας και πρόνοιας των παιδιών που διορίζει αξιωματούχους σε περιοχές. Ορισμένες ΜΚΟ βοηθούν επίσης τις επιτροπές στον εντοπισμό παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο.

Υπάρχει ένα εθνικό μητρώο, όπου τα άτομα που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά μπορούν να εγγραφούν. Αφού γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, η επιτροπή παιδικής πρόνοιας του κράτους κηρύσσει ένα παιδί «νομικά ελεύθερο για υιοθεσία».

Ωστόσο, τα ποσοστά υιοθεσίας της Ινδίας είναι χαμηλά - μόλις 3.351 παιδιά υιοθετήθηκαν έως τον Μάρτιο του 2020, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν ορφανά. Συγκριτικά, περισσότερα από 66.000 παιδιά υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ το 2019.

Και το θέμα πήρε δραματικές διαστάσεις, μετά το δεύτερο κύμα στην Ινδία, λέει ο Ανουράγκ Κουντού, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Δελχί.

Δραματικές ανθρώπινες ιστορίες

Ο 5χρονος Πρέιθαμ και ο 10χρονος αδερφός του Aγιούς έχασαν τον πατέρα τους από κορονοϊό τον Απρίλιο. Μέρες αργότερα, σε διαφορετικό νοσοκομείο του Δελχί, έχασαν τη μητέρα τους.

Ο κόσμος τους είχε αλλάξει και δεν το γνώριζαν. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί οι γονείς τους αργούσαν τόσο πολύ να επιστρέψουν στο σπίτι. Οι συγγενείς είπαν στον μικρότερο αδερφό ότι η μαμά και ο μπαμπάς είχαν βγει για δουλειά. Αλλά εκείνος συνέχισε να ρωτάει.

Οι θείοι τους αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που εδρεύει στο Δελχί και συνεργάζεται με ορφανά παιδιά.

Η Σόνια, 12 ετών, και ο αδελφός της 7 ετών, Αμιτ, έχασαν τον πατέρα τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Ιούνιο του περασμένου έτους και τη μητέρα τους φέτος τον Απρίλιο. Προς το παρόν τους φροντίζει η γιαγιά τους. Ανησυχεί για το μέλλον τους, αλλά δεν θέλει καν να εξετάσει το ζήτημα της υιοθεσίας.

«Ποιος θα φροντίσει αυτά τα παιδιά μετά από εμένα; Είναι η κληρονομιά του γιου και της νύφης μου. Πολλοί άνθρωποι έρχονται να ζητήσουν υιοθεσία. Δεν μπορώ να τα δώσω» Οι παραπάνω ιστορίες δεν ειναι μεμονωμένες. Ο Covid-19 έχει καταστρέψει οικογένειες σε ολόκληρη την Ινδία και έχει αφήσει ορφανά πολλά παιδιά.

«Σε ολόκληρη τη ζωή μου δεν έχω δει ποτέ τόσο πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να έχουν αφήσει πίσω τόσα πολλά παιδιά που είναι κάτω των 18 ετών. Είναι μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό αυτήν την έννοια» λέει ο Κουντού.

Στο Ουτάρ Πραντές, το πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Ινδίας είχαν εντοπιστεί εκατοντάδες παιδιά που έμειναν ορφανά, λένε μέλη επιτροπής παιδικής πρόνοιας του κράτους.

Ο κίνδυνος διακίνησης παιδιών

Υπάρχουν φόβοι ότι τα παιδιά που έμειναν ορφανά στην Ινδία μπορούν να αξιοποιηθούν για φτηνή εργασία ή ακόμα και για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Τα ορφανά παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές όπου η φτώχεια είναι ενδημική και η αστυνομική παρουσία ελάχιστη,

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Protsahan, που εδρεύει στο Δελχί, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας γονέας είχε πεθάνει και ο άλλος, συνήθως ο πατέρας, ωθεί ανήλικα παιδιά σε σκληρή χειρωνακτική εργασία.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, πολλοί καταφεύγουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν βοήθεια με νοσοκομειακά κρεβάτια, οξυγόνο και φάρμακα. Τα κοινωνικά μέσα ωστόσο έχουν πλημμυρίσει με αιτήματα για την υιοθεσία παιδιών που οι γονείς τους πέθαναν από τον κορονοϊό.

Οι προσκλήσεις για βοήθεια έχουν κατακλύσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, όπου το hashtag #CovidOrphans έγινε trend για πρώτη φορά.

Η δημοσιοποίηση ωστόσο αριθμών τηλεφώνου και φωτογραφιών παιδιών αυξάνει τους φόβους εμπορίας και διακίνησης. Αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γίνουν κάτι σαν την...«Amazon» όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιλέγουν παιδιά για υιοθεσία.

Για να παρακινήσουν τους συγγενείς να δώσουν στα παιδιά ένα σπίτι, οι τοπικές κυβερνήσεις στο Δελχί και το κεντρικό κρατίδιο Μαντνιά Πραντές έχουν δεσμευτεί για δωρεάν εκπαίδευση και μηνιαία επιδόματα για την υποστήριξη των «ορφανών του κορωνοϊού».

Πηγή: ΒΒC, Bloomberg

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα το τετ-α-τετ Τσαβούσογλου - Δένδια: Ποια θέματα θα θέσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ - Τι αναμένει η Αθήνα