ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Στόχος ως τα μέσα Ιουλίου να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για κάλυψη του 70% των ενηλίκων

Στέλλα Κυριακίδου
AP

Ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής πορεία του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμών κατά της COVID-19 εξέφρασαν σήμερα ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις τους στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.

Μιλώντας για τη σημερινή επίσκεψη στο Κέντρο Εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε πως ενημέρωσε την Ευρωπαία επίτροπο για το γεγονός ότι «και στην Κύπρο προχωρούμε τάχιστα με το εμβολιαστικό μας πλάνο, όπως το έχουμε προγραμματίσει. Οδεύουμε προς τον στόχο που δεν είναι άλλος από την κάλυψη, τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου, του 65% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή περίπου 53% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση και 28% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του».

Από πλευράς της, η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της προς τον υπουργό Υγείας για την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά της COVID-19.

Κληθείσα να πει πότε αναμένεται να υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου είπε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι όπως μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουν προμηθευτεί τα κράτη μέλη με επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων ώστε να μπορούν να καλύψουν περίπου το 70% των ενηλίκων.

«Έχουμε θέμα τώρα και το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση με τις μεταλλάξεις. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάζουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η θωράκιση που υπάρχει για τις μεταλλάξεις», είπε.

Στη συνέχεια, σε αναφορά δημοσιογράφου ότι ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για την ανάγκη να τριπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης για να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία, ενώ έκανε λόγο και για εθνικισμό του εμβολίου, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοστατεί εδώ και έξι μήνες στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση των άλλων χωρών και των χωρών που δεν έχουν τη δυνατότητα στα εμβόλια».

«Εργαζόμαστε εντατικά για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων μαζί με τις εταιρείες, διότι μιλούμε για μια πανδημία. Και σε μια πανδημία θα πρέπει να μπορέσουμε να θωρακίσουμε όλους, όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά όλους και για αυτό συμμετέχουμε στο COVAX μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε όλες τις χώρες το συντομότερο δυνατό. Είναι μια προσπάθεια τεράστια και θεωρώ ότι με τους ρυθμούς που προχωρούμε τώρα, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια για τις άλλες χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάγκης χορήγησης 3ης δόσης, η επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ σημείωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία BioNTech/Pfizer για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων για το τέλος του 2021, το 2022 και το 2023, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρχει και μια επόμενη δόση, αλλά και δόσεις που να είναι προσαρμοσμένες σε μεταλλάξεις.

Αναμένεται, είπε, να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες εταιρείες. «Η στρατηγική για τον εμβολιασμό -και τώρα ακολούθησε η στρατηγική για τα θεραπευτικά σχήματα, είναι αυτή που μας έχει εξασφαλίσει, έτσι ώστε όλες οι χώρες, όλα τα κράτη μέλη, μικρά και μεγάλα να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ακριβώς μαζί. Αυτό σημαίνει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε τέλος η κ. Κυριακίδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Βάρη: Εκτέλεσαν τον πυγμάχο Τάσο Μπερδέση στη μέση του δρόμου