ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

ΠΟΥ: Με ελληνικά γράμματα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού

Με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου θα δίνονται πλέον οι ετικέτες στις μεταλλάξεις του κορονοϊού όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Απλές και κατανοητές ετικέτες για την ονομασία των βασικών μεταλλάξεων του κορονοϊού χρησιμοποιώντας γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου καθιερώνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ετικέτες θα χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για εκείνες τις παραλλαγές που έχουν οριστεί ως παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας δεν θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ονόματα με βάση τους αριθμούς, τα οποία μεταφέρουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στην έρευνα.

Τα επιστημονικά αυτά ονόματα, παρά τα πλεονεκτήματά τους, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι δύσκολο να απομνημονευτούν και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αρνητικές αναφορές καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στην χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού όπου εντοπίζονται αυτές οι παραλλαγές, κάτι που στιγματίζει και είναι μεροληπτικό.

Για να αποφευχθεί αυτή η παράμετρος και για να απλοποιηθεί η δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν αυτές τις νέες ετικέτες με βάση το ελληνικό αλφάβητο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ετικέτες επιλέχθηκαν μετά από ευρεία διαβούλευση και ανασκόπηση πολλών πιθανών συστημάτων ονομασίας.

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε για αυτό τον λόγο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από εταίρους από όλο τον κόσμο για να το πράξει, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων που αποτελούν μέρος των υπαρχόντων συστημάτων ονοματολογίας, ονοματολογίας και ειδικών ταξινομήσεων ιών, ερευνητών και εθνικών αρχών.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταλλάξεις
Ο πίνακας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»