ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 8 στρατιώτες και παραστρατιωτικοί νεκροί στις αεροπορικές επιδρομές

Συρία
Φωτογραφία αρχείου
AP

Τουλάχιστον οκτώ μέλη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην επαρχία Χομς, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον πέντε στρατιώτες» και «τρεις μαχητές» παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται στο πλευρό τους «σκοτώθηκαν» στα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν ισραηλινά αεροσκάφη στη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της Συρίας, ανάμεσά τους και στη Χομς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Και οι οκτώ μαχητές ήταν Σύροι», πρόσθεσε ο κ. Άμπντελ Ραχμάν, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «πολλούς τραυματίες».

Οι επιδρομές είχαν στόχο «θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ανατολικά του χωριού Χίρμπετ αλ Τιν» στη Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επλήγη επίσης «αποθήκη όπλων που ανήκε στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου» στον ίδιο τομέα, κατά τη ΜΚΟ.

Μετά τα μεσάνυχτα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε στόχους σε διάφορες περιοχές της Συρίας, «στη Δαμασκό και προάστιά της», καθώς και στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Λαττάκεια, κατά την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «ισραηλινή επίθεση» και ότι ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους από «τον εναέριο χώρο του Λιβάνου», μετέδωσε το πρακτορείο, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα. Νωρίτερα ακούστηκαν «εκρήξεις στη Δαμασκό», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Πρόκειται για τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας», ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σημείωσε εξάλλου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Άμπντελ Ραχμάν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού –ο οποίος σπανίως αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πλήγματα που εξαπολύει στη Συρία– περιορίστηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα σχολιάσει «πληροφορίες προερχόμενες από το εξωτερικό».

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία το 2011 το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στο συριακό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, των ιρανικών δυνάμεων και του λιβανέζικού σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχων του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφος της Συρίας να μετατραπεί σε προγεφύρωμα των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, με την εμπλοκή διαφόρων ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι συμβαίνει με την ψυχολόγο; Τι κατέθεσε ο πιλότος για τις συνεδρίες