ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η ΕΕ ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να σεβαστεί τη συμφωνία για το Brexit

Μακρόν Τζόνσον
AP

Συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο συναντήσεων που διεξάγει στο περιθώριο της κύριας συνόδου της G7.

Όπως μετέδωσε το BBC, αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι ο Μακρόν δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό πως ήταν έτοιμος για μια «επανεκκίνηση» στις γαλλοβρετανικές σχέσεις.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται κοινό όραμα και ενδιαφέροντα σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, είπε ο αξιωματούχος, μα ο Μακρόν τόνισε στον Τζόνσον πως η επανεκκίνηση των σχέσεων απαιτεί το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί τη συμφωνία για το Brexit που έχει υπογραφεί με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος γύρω από τους κανόνες εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit συνεχίζονται, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε από πλευράς της πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κρατήσει τον λόγο του για τη συμφωνία του Brexit την οποία υπέγραψε και πως η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απολύτως ενιαία θέση στο ζήτημα αυτό.

«Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας είναι υψίστης σημασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήσαμε».

«Υπάρχει απόλυτη ενότητα στην ΕΕ για αυτό», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι