ΚΟΣΜΟΣ

G7: «Πραγματισμό» ζητά από την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία ο Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον
AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους Ευρωπαίους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), να επιδείξουν «πραγματισμό και συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά στις διατάξεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκαλούν ζωηρές εντάσεις στη βρετανική επαρχία.

Ο Μπόρις Τζόνσον «εξέφρασε σαφώς την επιθυμία του για πραγματισμό και συμβιβασμό εκ μέρους όλων, αλλά υπογράμμισε πως η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από σειρά συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους επικεφαλής της ΕΕ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως μετέδωσε το BBC, αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι ο Μακρόν δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό πως ήταν έτοιμος για μια «επανεκκίνηση» στις γαλλοβρετανικές σχέσεις.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται κοινό όραμα και ενδιαφέροντα σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, είπε ο αξιωματούχος, μα ο Μακρόν τόνισε στον Τζόνσον πως η επανεκκίνηση των σχέσεων απαιτεί το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί τη συμφωνία για το Brexit που έχει υπογραφεί με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος γύρω από τους κανόνες εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit συνεχίζονται, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε από πλευράς της πως ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κρατήσει τον λόγο του για τη συμφωνία του Brexit την οποία υπέγραψε και πως η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απολύτως ενιαία θέση στο ζήτημα αυτό.

«Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας είναι υψίστης σημασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήσαμε».

«Υπάρχει απόλυτη ενότητα στην ΕΕ για αυτό», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι