ΚΟΣΜΟΣ

G7- Μπόρις Τζόνσον: Παρεξηγούνται πολλά στην ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

Μπόρις Τζόνσον
AP

Υπάρχουν «πολλές παρεξηγήσεις» στην ΕΕ για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα που έχει προκύψει λόγω Brexit, στο πλαίσιο της συνόδου της G7 στο Κόρνγουολ.

Οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου λένε πως η ΕΕ είναι ενωμένη ως προς την απαίτηση το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει τη συμφωνία στο σύνολό της- γνωστή ως Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας.

Το όλο ζήτημα αφορά στους ελέγχους στα αγαθά που προορίζονται να λαμβάνουν χώρα μεταξύ της βρετανικής ενδοχώρας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το αποκαλούμενο «customs border» (τελωνειακό σύνορο) στην Ιρλανδική Θάλασσα συμφωνήθηκε έτσι ώστε τα σύνορα στην Ιρλανδία να μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, τηρώντας τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έδωσε τέλος σε δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας δημιουργεί πρόβλημα ως προς την εν λόγω συμφωνία, και υπάρχει ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

«Νομίζω, για να είμαστε δίκαιοι, πως παρεξηγούνται πολλά πράγματα στην ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία, την ισορροπία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, την ειρηνευτική διαδικασία. Εξηγούσα ήδη με ήρεμο τρόπο τι σημαίνει αυτό και νομίζω ότι θα έχουμε κάποιες ρεαλιστικές λύσεις. Και αν δεν έχουμε, νομίζω πως αυτό που έχουν επίσης κατανοήσει οι φίλοι μας είναι πως πρωταρχικό καθήκον της βρετανικής κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, ό,τι και αν χρειαστεί για να διασφαλίσουμε κάτι τέτοιο» τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Από 1η Ιουλίου θα εξαιρεθούν από το υποχρεωτικό self testing οι εμβολιασμένοι