ΚΟΣΜΟΣ

G7- «Αντεπίθεση» της Κίνας: Πάει ο καιρός που μια μικρή ομάδα χωρών αποφάσιζε για τον κόσμο

G7
AP

Η Κίνα προειδοποίησε τους ηγέτες της G7 πως οι ημέρες που μια «μικρή» ομάδα χωρών αποφάσιζε για τη μοίρα του κόσμου έχουν περάσει εδώ και πολύ καιρό.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, τα σχόλια αυτά προέρχονται από εκπρόσωπο της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο καθώς οι ηγέτες της G7, που συναντιούνται στην Αγγλία, επιδιώκουν ενιαία θέση για την Κίνα.

Οι ίδιοι υιοθέτησαν ένα σχέδιο δαπανών ως απάντηση σε ένα μεγάλης κλίμακας κινεζικό.

Αναλυτές λένε πως ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να είναι αποφασισμένος ως προς το ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να δράσουν τώρα για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη Κίνα.

Την Κυριακή οι ηγέτες της G7 αναμένεται να εκδώσουν τελική διακήρυξη που υπόσχεται περισσότερη οικονομική στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή και χρηματοδότηση για προγράμματα υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ως εναλλακτική στο κινεζικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ήθελε το αμερικανικό σχέδιο Β3 (Build Back Better World) να είναι μια εναλλακτική υψηλότερης ποιότητας στην κινεζική πρωτοβουλία BRI (Belt and Road Initiative). Το εν λόγω κινεζικό σχέδιο έχει χρηματοδοτήσει σιδηροδρόμους, δρόμους και λιμάνια σε πολλές χώρες, μα έχει δεχτεί επικρίσεις πως φορτώνει χρέη.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο είπε πως «οι ημέρες που οι αποφάσεις για τον κόσμο υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν περάσει προ πολλού. Πάντα πιστεύουμε ότι οι χώρες, μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, είναι ισότιμες και ότι οι διεθνείς σχέσεις θα έπρεπε να διεξάγονται μέσω συνομιλιών από όλες τις χώρες».

Σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο οι χώρες της G7 είπαν πως το σχέδιο υποδομών τους θα παρείχε μια συνεργασία με βάση τις αξίες, τα υψηλά στάνταρ και τη διαφάνεια. Ωστόσο παραμένει ασαφές το πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι σώθηκε ο Έρικσεν - Είδαμε live τι σημαίνει ιατρική βοήθεια στον αθλητισμό