ΚΟΣΜΟΣ

O γερμανικός στρατός «θα έχανε αν πολεμούσε το Αζερμπαϊτζάν και τα drones του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Ερντογάν drone
Ο Τούρκος πρόεδρος ενώ υπογράφει σε drone. Τα τουρκικά drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
AP

Μπορεί η Γερμανία να είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η χώρα να έχει ηγετική θέση στην ΕΕ, ωστόσο η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών της έχει επισημανθεί επανειλημμένα πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή- και αυτό υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ένα think tank των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), εστιάζοντας στη χρήση και αντιμετώπιση οπλισμένων drones.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, τo Γερμανικό Ινστιτούτο Αμυντικών και Στρατηγικών Μελετών (GIDS) ανέφερε πως βασίζει τα ευρήματά του σε μια αξιολόγηση της διεθνούς αγοράς, και στην περσινή σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου τα drones έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν επί των αρμενικών δυνάμεων.

«Για να το πούμε πολύ δραστικά, αν η Bundeswehr είχε χρειαστεί να πολεμήσει το Αζερμπαϊτζάν σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση, στην πράξη δεν θα είχε καμία ελπίδα» είπε ο αντισυνταγματάρχης Μίκαελ Καρλ, ειδικός σε θέματα σύγχρονου πολέμου και νέων τεχνολογιών στο think tank- προσθέτοντας πως, για να επιβιώσει σε μια σύγχρονη πολεμική σύγκρουση, η Bundeswehr χρειάζεται τεχνολογίες που η Γερμανία διαθέτει, μα δεν χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία, έχει πει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Στην εν λόγω σύγκρουση οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τουρκικά και ισραηλινά drones, κάτι που θεωρείται πως έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση των συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρικσεν: Τα τελευταία νέα για την υγεία του – Δύσκολο να ξαναπαίξει μπάλα - «Πέθανε και επανήλθε»