ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα εναντίον G7: Σταματήστε να μας συκοφαντείτε

Κίνα σημαία
AP

Η Κίνα αποκήρυξε τη Δευτέρα μια κοινή διακήρυξη από τους ηγέτες της G7, η οποία επέκρινε το Πεκίνο για μια σειρά ζητημάτων, ως παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας, και ζήτησε να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε ως συκοφάντηση σε βάρος της.

Οι ηγέτες της G7 επέκριναν την Κυριακή την Κίνα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανική Σιντζιάνγκ, ζήτησαν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ και υπογράμμισαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν- σε όλες τις περιπτώσεις ζητήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για το Πεκίνο.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο ανέφερε πως ήταν πολύ δυσαρεστημένη και εξέφρασε έντονη αντίθεση σε αναφορές στην Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν που, όπως υποστήριξε, παραποιούσαν τα γεγονότα και εξέθεταν τις «ύπουλες προθέσεις μερικών χωρών όπως οι ΗΠΑ».

Με την πανδημία Covid-19 να είναι ακόμα σε εξέλιξη και την παγκόσμια οικονομία να κινείται με βραδείς ρυθμούς, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται ενότητα και συνεργασία από όλες τις χώρες αντί για πολιτικές «κλίκας» που διχάζουν, συμπλήρωσε σχετικά.

Η Κίνα είναι μια φιλειρηνική χώρα που προωθεί τη συνεργασία, μα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να θίγονται, είπε η πρεσβεία. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας. Η υπόληψη της Κίνας δεν πρέπει να συκοφαντείται και τα συμφέροντα της Κίνας δεν πρέπει να παραβιάζονται» σημείωσε.

«Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική μας κυριαρχία, ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα και θα αντισταθούμε με αποφασιστικότητα ενάντια σε όλα τα είδη αδικιών και παραβιάσεων που επιβάλλονται στην Κίνα».

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν καλωσόρισε τη διακήρυξη της G7, λέγοντας πως η ίδια θα αποτελέσει μια «δύναμη καλού» και θα συνεχίσει να επιδιώκει όλο και μεγαλύτερη διεθνή στήριξη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε ότι η ανακοίνωση της G7 αποτελούσε σημαντική κίνηση για την ομάδα, καθώς ηγέτες συσπειρώνονταν γύρω από την ανάγκη αντιμετώπισης της Κίνας σε προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλούς τομείς, από την προστασία της δημοκρατίας μέχρι την τεχνολογική κούρσα.

Η κινεζική πρεσβεία είπε ότι η G7 θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας αντί να προκαλεί τεχνητές εντάσεις και τριβές.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ και άλλα μέλη της G7 να σέβονται τα δεδομένα, να κατανοούν την κατάσταση, να σταματήσουν να συκοφαντούν την Κίνα, να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, και να σταματήσουν να βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας» ανέφερε.

Επίσης, συμπλήρωσε πως οι έρευνες για την προέλευση της πανδημίας Covid-19 δεν θα έπρεπε να έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αφού η G7 στην ίδια ανακοίνωση απαιτούσε μια πλήρη και εκτενή έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού στην Κίνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση