ΚΟΣΜΟΣ

Eμβόλιο Novavax: Προς έγκριση νέο «όπλο» στη φαρέτρα - Αποτελεσματικό κατά 90% έναντι του κορονοϊού

Eμβόλιο Novavax: Προς έγκριση νέο «όπλο» στη φαρέτρα - Αποτελεσματικό κατά 90% έναντι του κορονοϊού

Νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακοίνωσε σήμερα η Novavax Inc (NVAX.O), μετά τα τελευταία στάδια της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα πορίσματά της μελέτης, το εμβόλιο του κολοσσού βιοτεχνολογίας με έδρα το Μέριλανυ, είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έναντι της COVID-19 και μίας «ποικιλίας» μεταλλάξεων του ιού.

Η μελέτη σε σχεδόν 30.000 εθελοντές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θέτει το Novavax σε καλό δρόμο για να υποβάλει αίτηση έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε η εταιρεία.

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax κατά της COVID-19 αποδεικνύεται αποτελεσματικό και έναντι των κυρίαρχων μεταλλάξεων που ανησυχούν επιστήμονες και αξιωματούχους δημόσιας υγείας.

Η Novavax σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όταν δοθεί το «πράσινο φως», θα προστεθεί ένα τέταρτο εμβόλιο στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ κατά του κορονοϊού.

Το εν λόγω σκεύασμαχρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και μπορεί να φυλαχθεί σε θερμοκρασία μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου.

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες επιστρατεύουν μία «συμβατική προσέγγιση» που χρησιμοποιεί καθαρισμένα «κομμάτια» του ιού για να προκαλέσει ανοσο-απόκριση, τεχνική που χρησιμοποιούν τα εμβόλια εναντίον ασθενειών όπως ο κοκκύτης και ο έρπης ζωστήρας.

«Το εμβόλιο ήταν 91% αποτελεσματικό στους εθελοντές με υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Ήταν περίπου 70% αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων COVID-19 που η Novavax δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει» είπε ο επικεφαλής ερευνών της Novavax, δρ Γκρέγκορι Γκλεν.

«Πρακτικά, είναι πολύ σημαντικό το εμβόλιο να προστατεύει από έναν ιό που εξαπλώνεται τόσο..άγρια» όσον αφορά τις νέες μεταλλάξεις, τόνισε.

Η Novavax είπε ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι παρενέργειες περιελάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση και μυϊκό πόνο και ήταν γενικά ήπιες. Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για να κατασκευάσει 100 εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατομμύρια δόσεις ανά μήνα το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Μέριλαντ έχει επανειλημμένα ανεβάσει τις προβλέψεις παραγωγής και έχει αγωνιστεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πρώτες ύλες και εξοπλισμό που απαιτείται για την παρασκευή του εμβολίου της.

Παράλληλα με τις κλινικές μελέτες, πραγματοποιεί ταυτόχρονα μελέτες για το συνδυασμό του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού με το αντίστοιχο της γρίπης.


Μέχρι στιγμής οι μελέτες γίνονται σε πειραματόζωα (κουνάβια και χάμστερ) και έχουν δείξει παραγωγή αντισωμάτων στα επίπεδα που δημιουργούνται από τα δύο εμβόλια ξεχωριστά, όπως αναφέρεται σε σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση