ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Χάος σε όλη την Ευρώπη - Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Κορονοϊός
AP PHOTOS

Η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα χωρών που έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην χρήση του εμβολίου ή ακόμη το έχουν εξαιρέσει και πλήρως από την εμβολιαστική διαδικασία - Πώς γίνεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης για όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca

Αναταραχή έχει ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τη σύσταση της επιτροπής Εμβολιασμών να μην εμβολιάζονται οι πολίτες κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Στη Δανία, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν περιλαμβάνεται στην εμβολιαστική διαδικασία από τα μέσα Απριλίου, ενώ στη Γαλλία το λαμβάνουν μόνο οι άνω των 55.

Στην Ιταλία, το σκεύασμα της AstraZeneca χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στους άνω των 60, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν να το λάβουν μόνο με ατομική τους ευθύνη.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

Πώς μπορείτε να αλλάξετε τη δεύτερη δόση

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και στην Ελλάδα, για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η αλλαγή εμβολίου είναι μεν εφικτή, ωστόσο υπάρχει σύσταση να γίνεται η δεύτερη δόση του AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία.

Την άποψη που εξέφρασε και το πρωί της Τρίτης (15.06), επανέλαβε το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε, πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

Στην παρούσα φάση που στη χώρα μας τα επίπεδα διασποράς του κορονοϊού είναι μέτρια προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τον εμβολιασμό με την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί σαφώς του κινδύνου από θρόμβωση με θρομβοπενία που μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αυτόν.

Για τα άτομα κάτω των 60, η σύσταση είναι να κάνουν εμβόλια mRNA, ακόμα κι αν έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση με AstraZeneca.

Με SMS η ειδοποίηση για αλλαγή εμβολίου

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι όσα άτομα 30–59 ετών επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, θα είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό.

Άτομα που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνίσταται να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο, καθώς ο μικτός εμβολιασμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αν είναι επαρκώς αποτελεσματικός.

Από τη σύσταση αυτή, ωστόσο, εξαιρούνται:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 835 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 22 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 343 οι διασωληνωμένοι