ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: «Δεν έχω ατζέντα κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ των πολιτών των ΗΠΑ»

Τζο Μπάιντεν
AP Images

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως παρά τις διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει την πολιτική του στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τη σκυτάλη στις δημόσιες τοποθετήσεις μετά το ιστορικό ραντεβού των δυο ηγετών πήρε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως παρά τις διαφορές που υπάρχουν, θέλησε να καταστήσει σαφές στον Βλάντιμιρ Πούτιν το πώς έχει σκοπό να κινηθεί σε σχέση με τη Ρωσία αλλά και συνολικά.

«Του είπα ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας, αλλά υπέρ των Αμερικανών πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια των δηλώσεών του.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων με τη Ρωσία καθώς «είναι στο DNA της χώρας μας», όπως ανέφερε.

«Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι δεν θα δεχθώ παρέμβαση στη δημοκρατία των ΗΠΑ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως «το να αναφέρεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ η Ρωσία, είναι γελοίο».

Παρόλα αυτά, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε πως δεν αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιζητά την επιστροφή ενός κλίματος «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Πούτιν: «Επιστρέφουν οι πρεσβευτές, δεν υπάρχει εχθρικό κλίμα»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έκανε την αρχή στις επίσημες τοποθετήσεις μετά το ιστορικό ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το μεσημέρι της Τετάρτης (16.06) στη Γενεύη. Οι δυο ηγέτες δεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπως συνηθίζεται, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αναφέρει ότι οι συζητήσεις δεν έγιναν σε εχθρικό κλίμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας δεν συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας πως «δεν υπήρχε κάτι να συζητήσουμε για αυτό», όταν ρωτήθηκε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποκάλυψε τη συμφωνία για την επαναφορά των πρεσβευτών των δυο χωρών στα θέσεις τους.

«Συμφωνήσαμε για την επιστροφή του Αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα και αυτή του δικού μας στην Ουάσινγκτον. Το θέμα λύθηκε», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος ενώ υπογράμμισε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα των πυρηνικών.

«Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν ξεχωριστή ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας σε αυτό το θέμα», τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και της ασφάλειας, ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε πως Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν σε μια συμφωνία για να αρχίσουν διαβουλεύσεις επί του ζητήματος. «Οι δυο πλευρές πρέπει να αναλάβουμε δεσμεύσεις και συγκεκριμένες υποχρεώσεις», σχολίασε.

Το ραντεβού στην «πόλη της ειρήνης» για Μπάιντεν και Πούτιν

Το ιστορικό ραντεβού των Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (16.06) στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής λίγο μετά τις 14:00.

Για την ακρίβεια, όπως ανάρτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο Twitter, η ακριβής ώρα της χειραψίας των δυο ηγετών ήταν 14:25 το μεσημέρι.

Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν, πριν περάσουν στο εσωτερικού του κτηρίου για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση έδωσαν το «παρών» και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συνάντηση που θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά, οι συζητήσεις κράτησαν κάτι περισσότερο από δυο ώρες.

Στη συνέχεια, έγιναν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου διήρκησαν περίπου μια ώρα.

Θυμίζουμε ότι οι δυο ηγέτες είχαν κάνει εξαρχής γνωστό ότι δεν θα παραθέσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αποχωρήσει από το κτίριο των συνομιλιών όπως μεταδόθηκε από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Έτσι, αναμένονται πλέον οι επίσημες τοποθετήσεις, αλλά και οι «διαρροές», από Λευκό Οίκο και Κρεμλίνο για το περιεχόμενο των συζητήσεων και το αποτέλεσμά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση, ενώ η πλευρά της Ρωσίας ενημέρωνε διαρκώς μέσα από τους επίσημους κυβερνητικούς λογαριασμούς στο Twitter για την εξέλιξη το ραντεβού των δυο ηγετών, χωρίς όμως λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Ένταση ανάμεσα σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση

Δημοσιογράφος του CBS έγραψε πως μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων ήταν τόσο ανυπόμονη να κάνει τη δουλειά της, που εμπόδισε Αμερικανό ηχολήπτη να μπει στον χώρο εγκαίρως!

«Όσος σχεδιασμός και αν υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις» (και είναι πολύς) πάντα κάτι τρελό συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν μια μεγάλη ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων που εμπόδισαν τον ηχολήπτη του αμερικανικού Τύπου να μπει στο δωμάτιο εγκαίρως» έγραψε σχετικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απασφάλισε ο Δένδιας κατά της Γερμανίας: «Δεν είναι δυνατόν να πουλάτε υποβρύχια στην Τουρκία»