ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κάλεσμα Ροχανί για μαζική συμμετοχή στις αυριανές προεδρικές εκλογές

Ιράν: Κάλεσμα Ροχανί για μαζική συμμετοχή στις αυριανές προεδρικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι Ιρανοί για να επιλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας και να ανανεώσουν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων και ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ροχανί που δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσοουν.

Οι Ιρανοί καλούνται αύριο -18 Ιουνίου- να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και να ανανεώσουν τους εκπροσώπους τους στα δημοτικά συμβούλια, με τον Ιρανό απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχανί να απευθύνει μια ακόμη έκκληση προς τους ψηφοφόρους να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους και να πάνε να ψηφίσουν. Η αποχή αναμένεται να αγγίξει ποσοστά ρεκόρ.

Ο μετριοπαθής Ροχανί, που δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία, ζήτησε σήμερα από τους Ιρανούς να μην επιτρέψουν «στις αδυναμίες ενός θεσμού ή μιας ομάδας» να τους κρατήσουν μακριά από τις κάλπες, σε μια προφανή αναφορά στο Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Συνολικά 59.310.307 ψηφοφόροι (σε συνολικό πληθυσμό 83 εκατομμυρίων) ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, εκ των οποίων 9,8 εκατομμύρια μόνο στην περιφέρεια της Τεχεράνης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου 70.000 εκλογικά κέντρα, κυρίως σε σχολεία, τεμένη και κάποια κυβερνητικά κτίρια, ενώ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός -- καθώς το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή από την πανδημία covid-19-- οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 (05:30 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και θα κλείσουν στις 02:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου (00:30 ώρα Ελλάδας).

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των εκλογών και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όμως ο έλεγχος των προεδρικών εκλογών και η επικύρωση των αποτελεσμάτων τους εναπόκειται στο Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, ένα μη εκλεγμένο όργανο που αποτελείται από έξι μουλάδες και έξι νομικούς.

Συνολικά 250.00 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές είναι επτά –πέντε υπερσυντηρητικοί και δύο μεταρρυθμιστές, όμως ένας εκ των οποίων ήδη αποσύρθηκε—οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος από 592 φακέλους.

Ο σκληροπυρηνικός υποψήφιος, επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής Εμπραχίμ Ραϊσί και ο μετριοπαθής πρώην κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Αμπντολνασέρ Χεματί θεωρούνται οι δύο επικρατέστεροι.

Πολλοί αντιφρονούντες εντός και εκτός Ιράν έχουν ζητήσει από τους Ιρανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011.

Ωστόσο πολλά σημαντικά στελέχη των μεταρρυθμιστών έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τον Χεματί, όπως ο πρώην πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί, τονίζοντας ότι το μποϊκοτάζ των εκλογών θα χαρίσει τη νίκη στον Ραϊσί.

Όπως κάθε τέσσερα χρόνια, μαζί με τις προεδρικές εκλογές διεξάγονται αύριο και οι δημοτικές. Παράλληλα φέτος θα πραγματοποιηθούν και εκλογές για την πλήρωση έξι εδρών στο κοινοβούλιο, μετά τον θάνατο ή την ακύρωση της νίκης κάποιων βουλευτών έπειτα από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Στοιχείο - «κλειδί» οδηγεί στην εξιχνίαση - Με ελικόπτερο έφεραν τον σύζυγο της Καρολάιν