ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Η πιο διάσημη λεωφόρος της Αστόρια με τα ελληνικά στέκια

Η πλατεία Αθηνών στην Αστόρια
FOTIS PAPAGERMANOS - ETA PRESS

30 avenue. H πλέον δημοφιλής λεωφόρος της Αστόρια… Εκεί βρίσκεται η «Πλατεία Αθηνών» αλλά και τα περισσότερα στέκια της περιοχής, που επιλέγονται από Ομογενείς αλλά και πολλούς Νεουορκέζους.

φωτογραφίες: Φώτης Παπαγερμανός - ETA PRESS

Την λέγαμε «παραλιακή» της περιοχής… Όχι γιατί είχε θάλασσα δίπλα, αλλά γιατί, για όλους εμάς τους Ομογενείς, ήταν η λεωφόρος που συχνάζαμε πολλά ζεστά απογεύματα, αναπολώντας το καλοκαίρι στα νησιά μας.

Εκεί πίναμε τα ποτά μας, τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού με ελληνικά πάντα ακούσματα, νοσταλγώντας τις διακοπές στην πατρίδα.

Εκεί όμως σταματούσαμε να αγοράσουμε και τα φρούτα μας, μετά από την άσκηση στο γυμναστήριο.

Στις φρουταρίες βλέπαμε και τους γνωστούς μας και ρωτούσαμε την γνωστή φράση «Δεν έχει Ελλάδα φέτος;”

Η μικρή μας Ελλάδα, ήταν εκεί στην Αστόρια, αλλά πάντα νιώθαμε πως κάτι μας έλειπε.

Που τελικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το απέραντο μπλε της Μεσογείου.
Αναμνήσεις μιας ζωής, της υπογράφουσας στην Αστόρια.

Αυτή η λεωφόρος έζησε μοναδικές στιγμές όταν εγκαινιάστηκε η Πλατεία Αθηνών, που θυμίζει το πέρασμα αλλά και την παρουσία ακόμα των Ομογενών στην περιοχή.

Την 30η λεωφόρο επέλεξαν και οι Νεουορκέζοι αναγνώστες του περιοδικού «Τime out» ως την πλέον δημοφιλή, για τα στέκια της και την ωραία τους ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό η βορειοδυτική πλευρά του Κουίνς, δηλαδή το κομμάτι αυτό της Αστόρια, ολοένα και αυξάνεται πληθυσμιακά και αποτελεί πλέον τον πυρήνα των νέων επαγγελματιών (young professionals) που αναζητούν την σύντομη μετάβαση στο Μανχάταν και μια γειτονιά με καλό φαγητό και πολλές επιλογές για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Όλα αυτά, δηλαδή, που προσφέρει η γειτονιά της 30ής λεωφόρου με εστιατόρια και μπαρ ισάξια με εκείνα που συνήθως συναντάς στο Μανχάταν.

Η πλατεία Αθηνών

"Οι Έλληνες έπρεπε να αφήσουν κάτι από το πέρασμά τους στην Αστόρια, αυτή τη συνοικία που έγινε η "μικρή Αθήνα". Η αρχική σκέψη λοιπόν, ήταν να ονομασθεί η 31η οδός της Αστόρια, "Athens Street". Μια ιδέα που ναυάγησε, για να γεννηθεί μία άλλη... Ο ομογενής Ντένης Συντήλας ονειρεύτηκε τη δημιούργια μίας πλατείας που θα κοσμούν αγάλματα των προγόνων μας, που θα γίνει το σημάδι του πολιτισμού μας. Συμπαραστάστες του ο τότε διευθυντής της περιφέρειας Γιώργος Ντέλης, που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της πλατείας Αθηνών με τον Δήμο της Νέας Υόρκης. Με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Σταμάτη Λύκου, το όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα κι οστά..." γράφει το βιβλίο "Κυνηγώντας το όνειρο" - μία δημοσιογραφική έρευνα για τους Έλληνες της Νέας Υόρκης.

Το 1988 για πρώτη φορά, δημόσιος χώρος μετονομάζεται με ελληνικό όνομα. Εκεί στην διασταύρωση της 30ης οδού και της 30ης λεωφόρου, δίπλα στο δημόσιο δημοτικό σχολείο, δημιουργήθηκε το "Πάρκο της Πλατείας Αθηνών". Το άγαλμα του Σωκράτη ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκε στην πλατεία Αθηνών.

Σήμερα, στην είσοδό της υπάρχει άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ενώ στο βάθος υπάρχουν κολώνες παρόμοιες με εκείνες των Δελφών και κοντά τους, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην αριστερή γωνία είχε τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη, ενώ στη δεξιά γωνία της Πλατείας έχει τοποθετηθεί το άγαλμα του Σοφοκλή.

Σήμερα φιλοξενούνται στο σημείο αυτό, εκδηλώσεις της Ομογένειας.

Τα στέκια των Ομογενών και όχι μόνο...

Η Πλατεία Αθηνών βρίσκεται στην καρδιά της 30ής Λεωφόρου της Αστόριας περιτριγυρισμένη από τα ελληνικά καταστήματα και εστιατόρια.

Ανάμεσά τους το ομογενειακό «Οβελίας» αλλά και τα μεταγενέστερα «Vesta», «Comfortland» «Via Trenta», «Shady lady».

Eπίσης στην ίδια λεωφόρο υπάρχουν και τα γνωστά «Avenue Cafe» και «Grand Café», παράλληλα με άλλες ομογενειακές επιχειρήσεις, όπως η γνωστή φρουταγορά του ομογενή επιχειρηματία Τομ Κουρκουμέλη και το ζαχαροπλαστείο «NY Bakery Cafe» του Πίτερ Καμπίτση.

Το περιοδικό «Time Out» ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στην 30ή λεωφόρο προτείνει για φαγητό το εστιατόριο «Comfortland» και για ποτό το μπαρ «Sweet Afton».

ΠΗΓΕΣ: TIME OUT, anamniseis.net, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, ΒΙΒΛΙΟ "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" της Ρούλας Κοτσέτα, Εκδόσεις Αλεκτρύων, ActionKid.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.