ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο Ιράν: Δικαστής με κυρώσεις από τις ΗΠΑ ένα βήμα πριν την προεδρία

Ιρανικές εκλογές
AP

Εκατομμύρια Ιρανοί ψήφισαν την Παρασκευή, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να οδηγήσει στην προεδρία έναν σκληροπυρηνικό δικαστή, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ- αν και η οργή για τις οικονομικές δυσκολίες και την καταστολή των ελευθεριών έχει ως αποτέλεσμα να εισακουστούν από πολλούς οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Όπως γράφει το Reuters, ανώτεροι αξιωματούχοι ζήτησαν μεγάλη προσέλευση σε μια εκλογική αναμέτρηση που εκλαμβάνεται ευρέως ως δημοψήφισμα πως προς τους χειρισμούς στην οικονομία, περιλαμβανομένων ανόδων στις τιμές και ανεργία, καθώς και κατάρρευση της αξίας του νομίσματος.

«Προτρέπω όλους όσους έχουν τις πολιτικές μου απόψεις να ψηφίσουν» είπε ο Εμπραχίμ Ραΐσι, το φαβορί της αναμέτρησης, αφού έριξε την ψήφο του.

«Η δυσαρέσκεια του λαού μας για τα προβλήματα είναι αληθινή, μα αν είναι λόγος για την αποχή, τότε είναι λάθος».

Αν και η κρατική τηλεόραση έδειξε μεγάλες ουρές σε εκλογικά τμήματα σε πολλές πόλεις, το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars ανέφερε πως 22 εκατομμύρια, ή το 37% των φηφοφόρων, είχαν ρίξει τις ψήφους τους ως τις 19.30 (τοπική ώρα), επικαλούμενο δικό του δημοσιογράφο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως δεν ήταν σε θέση να αναφέρει αριθμούς.

Το υπουργείο παρέτεινε τη διαδικασία ως τα μεσάνυχτα, ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων σε ουρές σε εκλογικά κέντρα.

Αφού ψήφισε στην Τεχεράνη, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προέτρεψε τους Ιρανούς να το κάνουν και αυτοί, λέγοντας πως «κάθε ψήφος μετράει…ελάτε, ψηφίστε και διαλέξτε τον πρόεδρό σας».

Ο Ραΐσι, 60 ετών, υποστηρίζεται από τα «γεράκια» του χώρου της ασφαλείας στην προσπάθειά του να διαδεχτεί τον Χασάν Ρουχανί, ο οποίος δεν μπορεί βάσει Συντάγματος να κάνει Τρίτη τετραετή θητεία.

Υποστηριζόμενος από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, ο Ραΐσι, στενός σύμμαχος του Χαμενεΐ που έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, έχει σε βάρος του κυρώσεις από τις ΗΠΑ για φερόμενη εμπλοκή σε εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων πριν από δεκαετίες.

Πάνω από 59 εκατομμύρια Ιρανοί μπορούν να ψηφίσουν. Τα αποτελέσματα αναμένονται κατά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μια νίκη του Ραΐσι, σύμφωνα με το Reuters, θα επικύρωνε την πτώση των πραγματιστών πολιτικών σαν τον Ρουχανί, που αποδυναμώθηκαν από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις, σε μια κίνηση που έπληξε την προσέγγιση με τη Δύση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Οι «άγνωστες» σκηνές στο σπίτι του φονικού - Τι έκανε ο πιλότος