ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία- Περιφερειακές εκλογές: Απογοητευτικά αποτελέσματα τόσο για Μακρόν όσο και για Λεπέν

Γαλλία εκλογές
AP

Τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η αντίπαλός του, Μαρίν Λεπέν, αποτυγχάνουν να σημειώοουν τα κέρδη στα οποία προσέβλεπαν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το κεντρώο κόμμα του Μακρόν φαίνεται να κερδίζει πάνω από το 10% των ψήφων- μόλις αρκετές για να συμμετέχει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, το επόμενο σαββατοκύριακο.

Το ακροδεξικό κόμμα της Λεπέν επίσης δεν τα πήγε όσο καλά περίμενε. Και στις δύο περιπτώσεις, βρίσκονται πίσω από το συντηρητικό κόμμα, τους Les Republicains.

Μία εκ των βουλευτών του Μακρόν, η Ορόρε Μπερζέ, περιέγραψε τις κακές επιδόσεις του κόμματός της ως ένα «δημοκρατικό χαστούκι στο πρόσωπο για όλους μας».

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμενόταν να βγει πρώτος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή και να κερδίσει τουλάχιστον μια περιοχή για πρώτη φορά. Αντ’αυτού, φαίνεται να βγαίνει δεύτερος.

Η Λεπέν δεν ήταν υποψήφια, μα είχε ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας. Η ίδια περιέγραψε τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων (με την αποχή να υπολογίζεται στο 66%) ως «πολιτική καταστροφή».

Η ίδια απέδωσε τα αποτελέσματα στην ανικανότητα της κυβέρνησης να εμπνεύσει πίστη στους πολιτικούς θεσμούς. «Ας το παραδεχτούμε, τα αποτελέσματα σηματοδοτήθηκαν από μια χειμαρρώδη και επίσης ιστορική αποχή περίπου 70% λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο εκλογικό σύστημα, που αφήνει τους ψηφοφόρους να νιώθουν πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει» είπε.

Οι ψηφοφόροι εκλέγουν νέα συμβούλια για τις 13 περιοχές της γαλλικής ενδοχώρας, συν μία υπερπόντια, καθώς και 96 υπηρεσίες . Υπάρχουν πάνω από 15.700 υποψήφιοι για 4.100 έδρες.

Οι εκλογές αυτές αναλύονται στενά, καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι λιγότερο από έναν χρόνο μακριά.

Exit poll της Ipsos δείχνει πως οι συντηρητικοί Les Republicains κερδίζουν το 27% των ψήφων, με τον Εθνικό Συναγερμό να ακολουθεί με 19%. Οι Πράσινοι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το La Republique En Marche (LREM) του Μακρόν είναι όλα στο 11%.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα του Μακρόν συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές: Το LREM δεν υπήρχε την τελευταία φορά που έγιναν, το 2015.

Το κόμμα του δεν αναμενόταν να τα πάει πολύ καλά στις εκλογές αυτές. Τον προηγούμενο μήνα ένας υπουργός είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο «οι εκλογές αυτές δεν είναι ποτέ καλές για το κόμμα που είναι στην εξουσία». Ωστόσο το LREM τα πήγε χειρότερα του αναμενομένου.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.