ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 90 αντιμαχόμενοι νεκροί σε 48 ώρες στη Μάχη της Μαρίμπ

Μάζη στη Μαρίμπ
AP Photo

Νέες μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και σιίτες αντάρτες στην επαρχία Μαρίμπ, στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 90 αντιμαχόμενους τις προηγούμενες δύο ημέρες, δήλωσαν την Τρίτη (22/6) στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις πρώτες.

Οι Χούτι, όπως είναι γνωστοί οι ζαϊδίτες αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει έφοδο από τον Φεβρουάριο προκειμένου να κυριεύσουν το έσχατο οχυρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον βορρά της εμπόλεμης χώρας, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για την κήρυξη εκεχειρίας.

Σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Υεμένη βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, που ελέγχουν επίσης την πρωτεύουσα της χώρας, τη Σανάα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επιθέσεις των Χούτι σε διάφορα μέτωπα βόρεια της πόλης Μαρίμπ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, σε σφοδρές μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν 63 αντάρτες και 27 μαχητές πιστοί στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματικούς των τελευταίων.

Η επαρχία Μαρίμπ, περιπόθητη τόσο για τον πετρελαϊκό πλούτο της όσο και για τη στρατηγική και πολιτική σημασία της, είχε γνωρίσει σχετική ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές, πρωτοστατούντων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ.

Όμως οι επιθέσεις των Χούτι είναι όλο και πιο «συχνές» τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, οι δυνάμεις της οποίας υποστηρίζονται στο πεδίο από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, μεγάλου αντιπάλου του σιιτικού Ιράν στην περιφέρεια.

Το Σάββατο στις μάχες για τη Μαρίμπ σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 μαχητές πιστοί στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι Χούτι πολύ σπάνια ανακοινώνουν απώλειες στις τάξεις τους.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη ξέσπασε το 2014, με την έναρξη της επίθεσης ευρείας κλίμακας των Χούτι από τα οχυρά τους στον βορρά. Έκτοτε, στη χώρα εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο κατά τον ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη την Τρίτη ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως το Ριάντ θα ήθελε «να σταματήσει ο πόλεμος και να υπάρξει στροφή στον πολιτικό δρόμο», εκφράζοντας απογοήτευση διότι οι Χούθι δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της σαουδαραβικής μοναρχίας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναγνώρισε την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη χώρα, έπειτα από την τριετή αποστολή του.

Οι Χούτι απαιτούν από το Ριάντ να τερματιστεί ο αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός της χώρας τους, το θεωρούν προϋπόθεση για να συμφωνήσουν στην κατάπαυση του πυρός.

Πέραν της εφόδου τους στη Μαρίμπ, οι αντάρτες εξαπολύουν τακτικά πυραύλους και UAVs στα οποία τοποθετούν εκρηκτικά εναντίον της σαουδαραβικής επικράτειας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ο πιλότος ζήτησε να μην προφυλακιστεί και να του επιβληθούν όροι - Τι είπε στο υπόμνημά του