Κιμ Γιονγκ Ουν: Ο απόλυτος ηγέτης ενός «κομμουνιστικού παράδεισου» που υποφέρει - Μύθοι και αλήθειες
ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ο απόλυτος ηγέτης ενός «κομμουνιστικού παράδεισου» που υποφέρει - Μύθοι και αλήθειες

«Πεφωτισμένος» ηγέτης για τα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ, δικτάτορας, μετρ της προπαγάνδας και αδίστακτος δολοφόνος για τους υπόλοιπους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ο άνθρωπος που σύμφωνα με δηλώσεις του, έχει το «κουμπί» για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας πάνω στο γραφείο του, επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Είτε εκτοξεύοντας απειλές ενάντια στη Δύση, είτε κηρύσσοντας πόλεμο στα…τζιν, την αργκό και τις ξένες ταινίες που «διαφθείρουν» την νεολαία της Πιονγιάνγκ.

Όταν ο Kιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα ηνία της Βόρειας Κορέας σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο κόσμος γνώριζε ελάχιστα γι 'αυτόν, μία καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας ωστόσο...άρχισε να δουλεύει εντατικά για να τον συστήσει στους συμπολίτες του αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Εντός συνόρων, ο νεαρός ηγέτης ήταν συνεχιστής μια «ημι-θεϊκής δυναστείας» άρρηκτα συνδεδεμένης με το ιερό όρος Παεκτού που...γεννούσε ήρωες μέσα σε μία απόκοσμη λάμψη φωτός και βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Με αυτή τη «λογική», ο νεαρός Κιμ ήταν φυσικά προικισμένος με ηρωικές ιδιότητες και υπερφυσική δύναμη, έχοντας κληρονομήσει τις αρετές, το σθένος και το θάρρος των προγόνων του. Όταν ανέλαβε καθήκοντα «ο κληρονόμος» που γεννήθηκε με...άστρο, ξεπέρασε σε αγριότητα κάθε προηγούμενο ηγέτη.

Μέσα σε πέντε χρόνια σύμφωνα πάντα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, είχε εκτελέσει τον θείο του, είχε διατάξει τη δολοφονία του αδελφού του στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ και είχε δοκιμάσει επιτυχώς μία βόμβα υδρογόνου σε διηπειρωτικό πύραυλο.

O Κιμ Γιονγκ ΟυνΑ.Ρ

«Η σκοτεινή, υποτονική και ευτραφής φιγούρα που προκαλεί συχνά ειρωνικά σχόλια διεθνώς, μετέτρεψε τη Βόρεια Κορέα σε παγκόσμια απειλή με τρόπο που ποτέ δεν κατάφερε ο πατέρας του» γράφει το BBC.

Tην ίδια στιγμή έκανε κάτι που κανένας προηγούμενος ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν μπόρεσε- έφερε έναν Αμερικανό πρόεδρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το 2019 στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα συνάντησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα ραντεβού με ισχυρότατο συμβολισμό, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων χωρίς καμία ουσία.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε σε βορειοκορεατικό έδαφος τον Ιούνιο του 2019. Ο οικοδεσπότης μάλιστα τον είχε υποδεχθεί με χιούμορ, λέγοντας: «Δεν περίμενα να σε συναντήσω σε αυτό το μέρος».

Μύθοι και σενάρια για την προσωπικότητά του Κιμ

Ο Κιμ, ισορροπεί ανάμεσα στην σκληρότητα και σε ένα «περίεργο» άνοιγμα προς τη Δύση, γεγονός που έχει πυροδοτήσει θεωρίες, μύθους και σενάρια για την προσωπικότητά του.

Σχεδόν μισό χρόνο μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προετοιμαστεί «τόσο για διάλογο όσο και για αντιπαράθεση» με την Ουάσινγκτον.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Πιονγιάνγκ στην αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο δίχασε τους αναλυτές.

Στο τιμόνι του πιο καταπιεστικού καθεστώτος στον κόσμο εδώ και μία δεκαετία ο «Κιμ» -άλλοτε γραφικός και άλλοτε απειλητικός- για τη Δύση- δίνει πολύ συχνά το παρών στα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Πολλές από τις δραστηριότητες του ίδιου και της κυβέρνησής του παραμένουν άγνωστες. Ακόμα και λεπτομέρειες, όπως το ποιά χρονιά γεννήθηκε και το αν φοίτησε ή όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο της Δύσης χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Τα πρώτα χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Οι βορειο-κορεατικές αρχές και τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης δηλώνουν ως έτος γέννησής του, το 1982, όμως οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στην Νότια Κορέα πιστεύουν ότι το πραγματικό έτος που γεννήθηκε είναι μεταγενέστερο.

Το έτος γέννησης του Κιμ πιστεύεται οτι άλλαξε για προπαγανδιστικούς λόγους, καθώς το 1982 συμπληρώνονταν 70 χρόνια από τη γέννηση του παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ και 40 χρόνια απο την επίσημη ημερομηνία γέννησης του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Οι Αμερικανοί έχουν καταγράψει ως επίσημη ημερομηνία γέννησή του την 8η Ιανουαρίου του 1984. O Kιμ είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Γιονγκ- ιλ (1942-2011) και τον διαδέχτηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατό του.

Μητέρα του είναι η τρίτη συζύγος του πατέρα του, η χορεύτρια Κο Γιονγκ Χι που γεννήθηκε στην Ιαπωνία και πέθανε το 2004, έχοντας νοσήσει από καρκίνο.

Είναι ένας από τους νεότερους αρχηγούς κράτους παγκοσμίως -αν όχι ο νεότερος- και ο πρώτος ηγέτης που γεννήθηκε μετά την ίδρυση της χώρας.

Οι επίσημοι τίτλοι που τον συνοδεύουν είναι πάμπολλοι, καθώς έχει τον απόλυτο έλεγχο του Κόμματος, των ενόπλων δυνάμεων και των επιτροπών λήψης αποφάσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο άνθρωπος που αποκεφάλισε το θείο του (;)

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2013, τα δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διέταξε την εκτέλεση του θείου του Τζανγκ Σονγκ-τεκ , «νούμερο δύο» του καθεστώτος, λόγω εσχάτης προδοσίας.

Ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας μέχρι τότε, είχε ομολογήσει ότι σχεδίαζε πραξικόπημα, σύμφωνα πάντα με τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο «θείος» κατηγορήθηκε σχεδόν για τα πάντα, από απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και συνωμοσία για την επιβολή καταστροφικών νομισματικών μεταρρυθμίσεων, μέχρι την υποκίνηση πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον αποκάλεσε τον...προδότη θείο του «χειρότερο και από σκυλί» και «απεχθές ανθρώπινο απόβρασμα» και έδωσε εντολή για την παραδειγματική εκτέλεσή του.

Το επίσημο πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι είχε περάσει από ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο για προδοσία και η εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε φωτογραφία του με χειροπέδες να συνοδεύεται απο ένστολους φύλακες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν διευκρίνισε ποτέ με ποιον τρόπο εκτελέσθηκε ο Τζανγκ Σονγκ-Τεκ, ενώ πολλές φρικτές και αντιφατικές εκδοχές κυκλοφόρησαν έκτοτε.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο Κιμ είχε αποκεφαλίσει τον θείο του και είχε εκθέσει σε δημόσια θέα το αποκεφαλισμένο σώμα του για να μπορούν να το δουν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος και να…παραδειγματίζονται.

Αυτό φέρεται να είχε αποκαλύψει ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ. Η σοκαριστική αποκάλυψη περιέχεται στο βιβλίο του τελευταίου με τίτλο «Rage».

Προσωπικότητα, χόμπι και «αδυναμίες»

Οι συμμαθητές του Κιμ περιέγραφαν ένα παιδί που «περνούσε ώρες φτιάχνοντας σχέδια του γνωστού μπασκετμπολίστα των Σικάγο Μπουλς, Μάικλ Τζόρνταν». Αυτό έγραφε το 2009 για τον «μεγάλο ηγέτη» η Washington Post.

Η εμμονή του με το μπάσκετ αλλά…και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει αναφερθεί έκτοτε αρκετές φορές.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2013, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον εκκεντρικό θρύλο του ΝΒΑ Ντένις Ρόντμαν, μία περίεργη φιλία που έδωσε έκτοτε τροφή σε δεκάδες σενάρια.

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο πρώην παίκτης των «Ντιτρόιτ Πίστονς» και των «Σικάγο Μπουλς» επισκέφθηκε την Πιονγιάνκ με σκοπό να προωθήσει το μπάσκετ στους νέους της Βόρειας Κορέας. Από τότε ο Ρόντμαν έγινε κάτι σαν άτυπος σύμβουλος του καθεστώτος.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εξέπληξε τον λαό του και παρακολούθησε μια συναυλία της βορειοκορεάτικης μπάντας Μόρανμπονγκ που χρησιμοποιούσε αρκετά στοιχεία της δυτικής ποπ μουσικής.

Στην εκδήλωση εκείνη μάλιστα, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τη σύζυγό του, μια κίνηση που δεν είχε ξανασυμβεί στην Βόρεια Κορέα.

Οι γυναίκες της ζωής του

Στις 25 Ιουλίου 2012, τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν για πρώτη φορά ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι παντρεμένος με την πρώην τραγουδίστρια Ρι Σολ-τζου.

Eλάχιστα πράγματα φυσικά, είναι γνωστά για την «πρώτη κυρία» της Βόρειας Κορέας, η οποία με τη σειρά της εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά καιρούς απο τη δημόσια σφαίρα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πατέρας του πριν φύγει από τη ζωή είχε φροντίσει να κανονίσει τον γάμο τους που τελέστηκε κατά πάσα πιθανότητα το 2009.

Το ζευγάρι φέρεται να απέκτησε έκτοτε τουλάχιστον δύο παιδιά, ένα αγόρι το 2010 και μία κόρη το 2013 σύμφωνα με τον Ντένις Ρόντμαν. Οι υπηρεσίες πληροφορίων της Νότιας Κορέας ανέφεραν ότι η «κυρία Γιονγκ Ουν» έφερε στον κόσμο ένα ακόμη παιδί, τον Φεβρουάριο του 2017.

Από το 2012 έως το 2014, η Ρι έκανε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, συνοδεύοντας τον σύζυγό της σε εκδηλώσεις, αλλά στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» για μεγάλες περιόδους μέχρι το 2018, όταν πραγματοποίησε μαζί με τον σύζυγό της επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

H αδερφή του ΚιμΑ.Ρ

Η έτερη γυναίκα της ζωής του είναι η νεότερη αδερφή του Κιμ Γιο-Γιονγκ, η οποία φέρεται να φροντίζει τη δημόσια εικόνα του και την οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων. Το τελευταίο διάστημα βγαίνει δυναμικά μπροστά.

Ανάλογα με τα δημοσιεύματα και την περίοδο εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται επίσης, ενώ ορισμένοι αναλυτές λένε πως ουσιαστικά, έχει αναλάβει τη διοίκηση της Βόρειας Κορέας.

Οι φήμες για την υγεία του

Το 2009, δημοσιογραφικά άρθρα ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι διαβητικός και υποφέρει από υπέρταση. Είναι φανατικός καπνιστής και μέχρι πρόσφατα ήταν υπέρβαρος. Τα νοτιοκορεατικά Μέσα ανέφεραν κατά καιρούς ότι το βάρος του άγγιζε τα 130 κιλά!

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εξαφανίζεται κατά καιρούς με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του. Την περασμένη άνοιξη, μία απουσία τριών εβδομάδων προκάλεσε φήμες ότι είχε αρρωστήσει σοβαρά μετά από εγχείρηση καρδιάς, με κάποιες αναφορές να δείχνουν ότι είχε πεθάνει.

Παλιότερα είχε γίνει αντιληπτό ότι κούτσαινε ελαφρώς. Όταν έκανε την επανεμφάνισή του, χρησιμοποιούσε ένα ραβδί για να μπορεί να περπατάει.

Πρόσφατα στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και καιρό, ο Κιμ εμφανίστηκε φανερά αδυνατισμένος, με αποτέλεσμα πολλοί να σχολιάσουν για μία ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η σχετική έκθεση των νοτιοκορεατικών Μέσων δεν αποσαφηνίζει εάν η αλλαγμένη εμφάνιση του Κιμ είναι αποτέλεσμα ασθένειας ή συνειδητή απόφαση να χάσει βάρος και να αλλάξει τον τρόπο ζωής του.

Ορισμένοι αναλυτές λένε πως ο «μεγάλος ηγέτης» αποφάσισε πιθανότατα να χάσει βάρος για να ενισχύσει την εικόνα και τη δημοτικότητά του, σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Απόλυτος άρχοντας σε μία χώρα που υποφέρει

Πρόσφατα ο Κιμ εισήγαγε έναν νέο νόμο με στόχο να εξαλείψει κάθε είδους ξένη επιρροή - τιμωρώντας σκληρά οποιονδήποτε «συλλαμβάνεται» να παρακολουθεί ξένες ταινίες, να φοράει ρούχα δυτικής επιρροής , ή ακόμη και να χρησιμοποιεί αργκό όταν μιλάει.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φέρεται να κήρυξε πόλεμο σε κάθε τι ξενόφερτο που θα...αλλοιώσει την πατριωτική συνείδηση των Βορειοκορεατών, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της πείνας.

Οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται με βίντεο από τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ιαπωνία αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή.

«Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε συνεχή κατάσταση lockdown χωρίς διαδίκτυο, χωρίς μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μόνο με ελάχιστα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια που έχουν σχεδιαστεί για να σας λένε μόνο ό,τι θέλουν οι ηγέτες της χώρας να ακούσετε – έτσι είναι η ζωή στη Βόρεια Κορέα» λένε αναλυτές.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και μια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη δραματική πτώση του εμπορίου με την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το σκηνικό συμπληρώνουν μία σειρά από φυσικές καταστροφές και διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του καθεστώτος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.