ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 24χρονος Σομαλός ο μακελάρης στο Βίρτσμπουργκ- Φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ»

Γερμανία
Twitter

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα, μετά την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε ένας 24χρονος Σομαλός στο Βίρτσμπουργκ της νότιας Γερμανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος»). Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, είπε ότι ο άνδρας είχε νοσηλευτεί πρόσφατα σε ψυχιατρική κλινική επειδή παρουσίαζε «παράξενη» συμπεριφορά.

«Η έρευνα της αστυνομίας θα καθορίσει αν έχουμε να κάνουμε με μια πράξη που συνδέεται με τον ισλαμισμό ή την ψυχολογική του κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο νεαρός άνδρας έφτασε στη Γερμανία το 2015 ως μετανάστης και κατοικούσε στο Βίρτσμπουργκ. Έδρασε με «ακραία βαναυσότητα», μαχαιρώνοντας ανθρώπους στο κέντρο της πόλης, σε καταστήματα και σε ένα υποκατάστημα τράπεζας.

Ο υπουργός είπε ότι η κατάσταση ορισμένων τραυματιών είναι σοβαρή. «Προσευχόμαστε για αυτούς», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εγκωμίασε τους περαστικούς που καταδίωξαν τον δράστη, οπλισμένοι με καρέκλες που πήραν από τις καφετέριες ή με ξύλα, προσπαθώντας να τον σταματήσουν.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο 24χρονος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, αφού οι αστυνομικοί του έχουν περάσει χειροπέδες, ανάμεσα στο οργισμένο πλήθος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο νεαρός άνδρας είχε νωρίς το απόγευμα επισκεφθεί πολυκατάστημα της περιοχής, ζητώντας να αγοράσει μαχαίρι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, τον δράστη καταδίωξαν περίπου δεκαπέντε περαστικοί, οι οποίοι του επιτέθηκαν με καρέκλες από παρακείμενο εστιατόριο, με ομπρέλες, ακόμη και με τα σακίδιά τους. Ο 24χρονος τελικά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο πόδι. Σύμφωνα με τον κ. Χέρμαν, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα νεαρό αγόρι του οποίου ο πατέρας βρήκε τραγικό θάνατο από το μαχαίρι του δράστη, που, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες βίντεο που δείχνει έναν άνδρα χωρίς παπούτσια να κραδαίνει ένα μεγάλο μαχαίρι και να απειλεί περαστικούς, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τον σταματήσουν. Η αστυνομία πάντως ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν μαγνητοσκοπημένο υλικό από την επίθεση και να σεβαστούν την ιδιωτική σφαίρα των θυμάτων. Εκτιμά πάντως ότι έδρασε μόνος, χωρίς συνεργό.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τους πολίτες που προσπάθησαν να σταματήσουν τον επιτιθέμενο και εξέφρασε τον σεβασμό του για την «θαρραλέα παρέμβαση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αντιστάθηκαν αποφασιστικά» στον δράστη. Ο κ. Ζέντερ ευχαρίστησε ακόμη τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, ενώ δήλωσε «συγκλονισμένος» από το γεγονός.

Σε ό,τι αφορά τα πιθανά κίνητρα του δράστη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι ο 24χρονος Σομαλός δεν ήταν σεσημασμένος για ισλαμιστική δράση, ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Φωτογραφία - ντοκουμέντο του συζυγοκτόνου μέσα από τη φυλακή