ΚΟΣΜΟΣ

Λιγοστεύουν οι ελπίδες στο Μαϊάμι- Αγωνία για τον ομογενή: Τι λένε για την αιτία

κατάρρευση
AP

Μειώνονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους στο κτήριο που κατέρρευσε το Σέρφσαϊντ, στο Μαϊάμι, παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Οι νεκροί αυξήθηκαν στους εννιά την Κυριακή, με πάνω από 150 να αγνοούνται, καθώς οι ομάδες διάσωσης συνέχιζαν τις προσπάθειες τη Δευτέρα, χωρίς να εντοπίζονται ίχνη ζωής. Πάνω από 150 άνθρωποι είναι ακόμα οι αγνοούμενοι, και κανείς δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από την πρώτη ημέρα και μετά.

Οικογένειες των αγνοουμένων είχαν μεταβεί στην περιοχή, παρακολουθώντας πυροσβέστες, σκύλους έρευνας και ειδικούς που χρησιμοποιούσαν ραντάρ και σόναρ.

Οι αρχές ταυτοποίησαν την Κυριακή τους τέσσερις επιπλέον νεκρούς, ως Λεόν Ολίβκοβιτς, 80 ετών, Κριστίνα Μπεατρίτς Ελβίρα, 74 ετών, Άννα Ορτίζ, 46 ετών και Λούις Μπερμιούντεζ, 26 ετών. Οι αγνοούμενοι είναι 152, είπε η δήμαρχος του Μαϊάμι Ντέιντ, Ντανιέλα Λεβίν Κάβα. Ο τελευταίος ζωντανός διεσώθη την Πέμπτη, μερικές ώρες μετά την κατάρρευση.

Συνεχίζει να είναι μεταξύ των αγνοουμένων ο 21χρονος ομογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ. Η οικογένειά του ζει στο Σούγκαρλαντ του Τέξας, με καταγωγή από την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. O παππούς και συνονόματός του Ανδρέας από τη Μάνδρα της Ξάνθης επιβεβαίωσε στο ΑΝΤ1 την Κυριακή ότι είναι ακόμα αγνοούμενος, λέγοντας πως ο εγγονός του είχε πάει στο Μαϊάμι για διακοπές, καλεσμένος στο σπίτι οικογενειακού φίλου. Όπως είπε, σκόπευε να επισκεφθεί το καλοκαίρι για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Οι συνθήκες στον χώρο της τραγωδίας (ο τρόπος με τον οποίο κατέρρευσε) δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των συνεργείων: Όπως είπε ο Άλαν Κομίνσκι, επικεφαλής της Πυροσβεστικής του Μαϊάμι Ντέιντ, η ομάδα του ήλπιζε ακόμα να βρει ζωντανό, μα το πεδίο των συντριμμιών είναι διεσπαρμένο και «συμπαγές, εξαιρετικά συμπαγές», οπότε και οι εργασίες πρέπει να γίνονται με μεθοδικό τρόπο.

Το τι προκάλεσε την κατάρρευση σχεδόν του μισού δωδεκαώροφου κτηρίου των 156 μονάδων ενώ κοιμούνταν οι κάτοικοι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα, μα επιθεώρηση μηχανικού το 2018 είχε δείξει σημαντική δομική επιδείνωση στο πάρκινγκ κάτω από το 40 ετών κτήριο.

Στις έρευνες βοηθούν ειδικοί από το Ισραήλ και το Μεξικό. Δεδομένων των αριθμών, η συγκεκριμένη τραγωδία ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ. Συγκριτικά, 98 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί όταν κατέρρευσε η στέγη του Knickerbocker Theatre στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας του βωβού κινηματογράφου τον Ιανουάριο του 1922. Επίσης, τον Ιούλιο του 1981 δύο διάδρομοι είχαν καταρρεύσει στο Hyatt Regency στο Κάνσας Σίτι στο Μιζούρι κατά τη διάρκεια χορού, με αποτέλεσμα 114 νεκρούς.

Τι λέγεται για την αιτία

Αξιωματούχοι του Σέρφσαϊντ έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα μεταξύ των οποίων η αναφορά του μηχανικού από το 2018, που μιλούσε για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από τον χώρο της πισίνας και «επιδείνωση σκυροδέματος» στο υπόγειο γκαράζ.

Ο Γκρεγκ Σλέζινγκερ, δικηγόρος και πρώην εργολάβος που ειδικεύεται σε υποθέσεις οικοδομικών βλαβών, είπε ότι ήταν ξεκάθαρο πως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν το 2018 ήταν η κύρια αιτία της καταστροφής. Η Ντόνα Ντιμάτζιο Μπέργκερ, δικηγόρος που δουλεύει για την ένωση πολυκατοικιών, είπε ότι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν το 2018 είναι χαρακτηριστικά παλαιότερων κτηρίων στην περιοχή και δεν ανησύχησαν τα μέλη του συμβουλίου, που ζούσαν όλα στην πολυκατοικία με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την αναφορά εκείνη, οι επισκευές θα κόστιζαν 9,1 εκατ. δολάρια. Οι εργασίες είχαν αρχίσει για την αντικατάσταση της οροφής, μα η πανδημία είχε προκαλέσει καθυστερήσεις.

Δορυφορικά δεδομένα από τη δεκαετία του 1990 είχαν δείξει πως το κτήριο βούλιαζε 1 με 3 χιλιοστά τον χρόνο, ενώ τα γύρω κτήρια ήταν σταθερά, σύμφωνα με τον καθηγητή Σίμον Βντοβίνσκι του Florida International University.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Από σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις