ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί αδυνάτισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν: Αναλυτές πιστεύουν ότι ξέρουν τον λόγο

Κιμ Γιονγκ Ουν
AP

Μια σπάνια αναφορά των βορειοκορεατικών κρατικών ΜΜΕ στην υγεία του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα μπορούσε να έχει σκοπό την «αναχαίτιση» των διαφόρων εικασιών και την προβολή μιας εικόνας «κοινής θυσίας» εν μέσω των ελλείψεων τροφίμων, είπαν αναλυτές.

Τα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ανώνυμος κάτοικος της Πιονγκγιάνγκ είπε πως όλοι στη Νότια Κορέα λυπούνται πολύ που είχαν εικόνες του Κιμ όπου φαινόταν «αδυνατισμένος».

Όταν ο Κιμ επανεμφανίστηκε στα κρατικά ΜΜΕ στις αρχές του Ιουνίου, αφού δεν είχε φανεί δημόσια για περίπου έναν μήνα, αναλυτές πρόσεξαν πως το ρολόι του φαινόταν πιο σφιγμένο, σε έναν εμφανώς πιο αδύνατο καρπό, προκαλώντας εικασίες σχετικά με την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Εάν εξωτερικοί παρατηρητές αντιλήφθηκαν την αλλαγή στην εμφάνιση του Κιμ, μπορείς να βάλεις στοίχημα πως την αντιλήφθηκαν και οι Βορειοκορεάτες, και πιο γρήγορα» είπε ο Κρίστοφερ Γκριν, ειδικός σε θέματα Κορέας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απώλεια βάρους του Κιμ οφείλεται σε ασθένεια ή αν αποφάσισε πως ήταν καιρός να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, και ο σκοπός πίσω από την κάλυψη από πλευράς κρατικών ΜΜΕ είναι άγνωστος, είπε η Τζένι Τάουν, διευθύντρια του προγράμματος 38 North στις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα. «Είναι λίγο περίεργο το ότι τον δείχνουν με ρούχα που δεν του ταιριάζουν, καθώς η οπτική φαίνεται όντως να σκοπεύει να δώσει έμφαση στην απώλεια βάρους του» είπε η ίδια.

Ο Κιμ είχε παραδεχτεί πως η κατάσταση με τα τρόφιμα είναι «τεταμένη» και θα μπορούσε να επιδεινωθεί. «Οι πιο πιθανός λόγος που θα ανέφεραν τη μείωση του βάρους του με αυτόν τον τρόπο θα είχε, κατά τη γνώμη μου, να κάνει με τα συνεχιζόμενα μέτρα στα σύνορα για την Covid-19» είπε ο Τσαντ Ο’ Κάρολ, διευθύνων σύμβουλος του Korea Risk Group.

«Ανεξαρτήτως του κινήτρου για την ταχεία απώλεια βάρους του Κιμ, φαίνεται να υπάρχει αξία από πλευράς προπαγάνδας στο να δείχνουν πως ακόμα και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υφίσταται τις ίδιες ελλείψεις τροφίμων που πλήττουν τη χώρα την παρούσα στιγμή».

Στόχος του καθεστώτος εξαρχής μπορεί να ήταν να δώσει έμφαση στο ότι ο Κιμ εργάζεται σκληρά για τον λαό σε μια δύσκολη περίοδο, ή μπορεί να ήταν μια ακούσια συνέπεια της αναπόφευκτης εμφάνισης του Κιμ, είπε ο Γκριν. «Αυτό που έχει σημασία είναι πως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα έμαθε από τους πολλούς πληροφοριοδότες του πως η κατάσταση του Κιμ ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των απλών ανθρώπων…από εκεί και πέρα είναι απλό να αντιδράσεις σχεδιάζοντας μια στρατηγική προπαγάνδας για να χρησιμοποιήσεις την υπάρχουσα δημόσια συζήτηση προς όφελος του καθεστώτος».

Σημειώνεται πως τα σχέδια διαδοχής είναι ασαφή, οπότε μια απότομη επιδείνωση της υγείας του Κιμ θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στο σύστημα ηγεσίας της, εξοπλισμένης με πυρηνικά όπλα, Βόρειας Κορέας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Από σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις