ΚΟΣΜΟΣ

Τι συνέβη πριν από 13.000 χρόνια που καθόρισε την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού

κομήτης
Comet Research Group

Ένα σύμπλεγμα από θραύσματα κομήτη θεωρείται πως έπεσε στη Γη πριν από περίπου 13.000 χρόνια πριν και καθόρισε την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.  

Όπως λένε οι ερευνητές, ενδεχομένως να πρόκειται για την πιο καταστροφική πρόσκρουση από την εποχή των δεινοσαύρων, και φαίνεται να συνδέεται με μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οργανώνονταν οι ανθρώπινες κοινότητες/ κοινωνίες. Η ανάλυση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υποστηρίζει ισχυρισμούς πως μια πρόσκρουση έλαβε χώρα πριν την έναρξη της Νεολιθικής Περιόδου στην αποκαλούμενη Εύφορη Ημισέληνο της νοτιοδυτικής Ασίας- Μέσης Ανατολής.

Κατά την περίοδο εκείνη, οι άνθρωποι στην περιοχή- η οποία περιλαμβάνει τμήματα σύγχρονων χωρών όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ και ο Λίβανος- πέρασαν από τον τρόπο ζωής του τροφοσυλλέκτη (κυνηγού- συλλέκτη) σε έναν που ήταν εστιασμένος στη γεωργία και στη δημιουργία μόνιμων οικισμών.

Θεωρείται ότι το πλήγμα του κομήτη (γνωστό ως Νεότερη Δρυάς) προκάλεσε επίσης την εξαφάνιση πολλών ειδών μεγάλων ζώων και έφερε μια «μίνι» εποχή των παγετώνων που κράτησε πάνω από 1.000 χρόνια.

Η θεωρεία αυτή είχε προταθεί αρχικά το 2007 και έκτοτε έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και ακαδημαϊκής έρευνας. Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχουν εξετάσει στοιχεία που εξετάζουν το ενδεχόμενο να έλαβε χώρα μια τέτοια πρόσκρουση και πώς μπορεί να εξελίχθηκε ένα τέτοιο γεγονός.

Όπως λέει η ομάδα των ερευνητών, υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την πιθανότητα ένας κομήτης να χτύπησε όντως την περιοχή περίπου 13.000 χρόνια πριν: Ερευνητές ανέλυσαν γεωολογικά δεδομένα, ειδικά από τη βόρεια Αμερική και τη Γροιλανδία, όπου θεωρείται ότι έπεσαν τα μεγαλύτερα θραύσματα.

Η ανάλυση υποδεικνύει υψηλά επίπεδα πλατίνας, ίχνη υλικών που έλιωσαν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τον εντοπισμό νανοδιαμαντιών που είναι γνωστό πως υπάρχουν εντός κομητών και σχηματίζονται σε εκρήξεις υψηλής ενέργειας. Όλα αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν σθεναρά τη θεωρία της πρόσκρουσης, λένε οι ερευνητές.

Η ομάδα λέει πως απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να πέσει περισσότερο φως πάνω στο πώς το συμβάν αυτό μπορεί να επηρέασε το παγκόσμιο κλίμα και να επέφερε αλλαγές στους ανθρώπινους πληθυσμούς ή να προκάλεσε εξαφανίσεις ζώων.

Η κοσμική αυτή καταστροφή φαίνεται να έχει απαθανατιστεί στις γιγαντιαίες πέτρινες στήλες του Γκιεμπεγκλί Τεπέ, που έχει χαρακτηριστεί ως «ο πρώτος ναός του κόσμου» και συνδέεται με την προέλευση/ εμφάνιση του πολιτισμού στην Εύφορη Ημισέληνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12 οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού