ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Οι «woke» αριστεριστές καταστρέφουν τη Γαλλία, ορίζουν τους ανθρώπους με βάση χρώμα και φύλο

Εμανουέλ Μακρόν
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε επίθεση αυτών που, όπως είπε, προβαίνουν σε φυλετοποίηση της χώρας.

Οι «woke» (όρος προερχόμενος από τις ΗΠΑ που αποδίδεται ως «αφυπνισμένοι», και σχετίζεται με τα κινήματα που υποστηρίζουν πως μάχονται κατά του ρατσισμού, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων κλπ) αριστεριστές καταστρέφουν τη γαλλική κοινωνία επειδή επιμένουν να ορίζουν τους συμπολίτες τους με βάση την εθνικότητα/ εθνότητα, απεικονίζοντάς τους ως θύματα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Elle, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι οι μειονότητες στην πράξη έχουν τεθεί σε «κατ’οίκον περιορισμό» από την αριστερή ιδεολογία, ενώ επίσης κατηγόρησε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των μαύρων και τους φεμινιστές πως επιδιώκουν να ορίζουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα και το φύλο τους.

Όπως είπε, τέτοιου είδους απόψεις προκαλούν διχασμό στη γαλλική κοινωνία και εμποδίζουν τις εθνοτικές μειονότητες να ανέβουν ψηλότερα στην κοινωνική «σκάλα».

«Βλέπω τη κοινωνία να αποκτά προοδευτικά πιο φυλετικό χαρακτήρα. Είχαμε απελευθερωθεί από αυτή την προσέγγιση, και τώρα για άλλη μια φορά κατηγοροποιούμε ανθρώπους σύμφωνα με τη φυλή τους, και κάνοντας αυτό τους θέτουμε εντελώς υπό κατ’οίκον περιορισμό» είπε σχετικά.

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως φεμινιστής γαλλικού τύπου: «Ο φεμινισμός μου είναι ανθρωπισμός. Είμαι στην πλευρά του οικουμενισμού. Δεν συμμετέχω σε έναν αγώνα που ορίζει τον καθένα με βάση τη δική του ταυτότητα ή τη δική του ιδιαιτερότητα».

«Θα μπορούσε να σας συστήσω σε νεαρούς λευκούς άνδρες…που επίσης έχουν δυσκολίες να βρουν δουλειά για διαφορετικούς λόγους. Οι κοινωνικές δυσκολίες δεν δομούνται μόνο από το φύλο και το χρώμα, μα και επίσης από κοινωνικές ανισότητες».

Αναφερόμενος στην απόφασή του να ορίσει υπουργό Εσωτερικών τον Ζεράλντ Νταρμανέν, σκληροπυρηνικό δεξιό που είναι αντιμέτωπος με έρευνα για κατηγορίες περί βιασμού το 2009, απάντησε πως «δεν θα υποκύψω στην περιβάλλουσα τρέλα, που…λέει ότι οποιοσδήποτε κατηγορείται είναι απαραίτητα ένοχος».

Ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε στη δημοφιλή σε αμερικανικούς ακαδημαϊκούς κύκλους θεωρία της «intersectionality» (διατομής), που εξετάζει διακρίσεις και φτώχεια μέσω κοινωνικών κατηγοριών, όπως η φυλή και το φύλο. Όπως είπε, η λογική αυτή «κατακερματίζει τα πάντα».

Με πληροφορίες από The Times, Telegraph

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήσεις: Τι αλλάζει στις 5 Ιουλίου – Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR ή Rapid test στα νησιά