ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Oι μεταλλάξεις «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα εμβόλια – «Παραμένουμε σε πολύ επικίνδυνη περίοδο»

ΠΟΥ: Oι μεταλλάξεις «τρέχουν» πιο γρήγορα από τα εμβόλια – «Παραμένουμε σε πολύ επικίνδυνη περίοδο»

Η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες του κόσμου είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ «επικίνδυνη περίοδο» της πανδημίας γεγονός που έχει να κάνει με τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού, όπως η «Δέλτα» η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται, προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπου οι μεταλλάξεις «τρέχουν» τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία γίνονται και πάλι «ο κανόνας» πρόσθεσε.

Οι πλούσιες χώρες μοιράζονται τα εμβόλια με χώρες χαμηλού εισοδήματος με πολύ αργούς ρυθμούς για να αποτρέψουν την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατομμύρια ζωές, είπε.

Σκέψεις για την πολιτική εμβολιασμού των παιδιών στη Δύση

Η προειδοποίησή του ΠΟΥ σημειώνεται την ώρα που η Sarah Gilbert, η καθηγήτρια της Οξφόρδης που ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca, ζήτησε προσοχή για τις συστάσεις εμβολιασμού παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρέπει να εξισορροπήσουμε το τι πιστεύουμε σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών σε χώρες με υψηλό εισόδημα με τον εμβολιασμό στον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση αυτού του ιού παγκοσμίως», δήλωσε στον Observer.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και γι 'αυτό ανησυχώ πολύ για την παράδοση εμβολίων σε όλο τον κόσμο, γιατί πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση και τη μετάλλαξη του ιού. Θα μπορούσε να γεννηθεί μια νέα παραλλαγή που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβρη

Ο Γκεμπρεγέσους είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες θα έχουν εμβολιαστεί σε όλον τον κόσμο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα άτομα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

«Ο κόσμος πρέπει να μοιράζεται δίκαια προστατευτικά εργαλεία, οξυγόνο, δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια. Μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, το 70% των ανθρώπων σε κάθε χώρα θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την πανδημία, να σώσουμε ζωές, να οδηγηθούμε σε μια πραγματικά παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, και στην πορεία να αποτρέψουμε την επικράτηση περαιτέρω επικίνδυνων παραλλαγών» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα σαρώσει την Ευρώπη, όπως τη Βρετανία

Το ίδιο πιστεύει και ο καθηγητής James Naismith, διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin της Οξφόρδης. «Η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως και τη Βρετανία. Ευτυχώς, και οι Ευρωπαίοι εμβολιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, και όπως το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα ξεπεράσουν το μέγιστο κίνδυνο, αν και το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο».

Το γεγονός όμως ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εμβολιαστεί τόσο λίγοι άνθρωποι σημαίνει ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι μπροστά μας, προσθέτει.

Πρέπει να σκεφτούμε λοιπόν καταλήγει, εάν ο εμβολιασμός μικρών παιδιών στον πλούσιο κόσμο είναι εξίσου σημαντικός και ηθικά δικαιολογημένος με τον εμβολιασμό των εργαζομένων πρώτης γραμμής και των πιο ευάλωτων στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Χρειαζόμαστε νέα κέντρα παραγωγής εμβολίων

Μέχρι στιγμής, έχουν διανεμηθεί 3 δισεκατομμύρια εμβόλια, αλλά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος χρειάζονται νέους παραγωγικούς κόμβους, λένε οι επιστήμονες.
«Προτρέπω εταιρείες όπως η BioNTech, η Pfizer και η Moderna να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους, ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της νέας παραγωγής.

Όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να χτίζουμε περισσότερα κέντρα παραγωγής εμβολίων και αυξήσουμε την παγκόσμια διάθεση, τόσο πιο γρήγορα θα μειώσουμε τις θανατηφόρες μεταλλάξεις»

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απευθύνθηκαν στον ΠΟΥ ζητώντας «κατεπείγουσα δράση» για την αύξηση της προσφοράς εμβολίων.

Ζήτησαν επίσης από την ομάδα G20 να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα τα νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα (5/7) - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ