ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Προς καθολική απαγόρευση θεατών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο οδεύει η Ιαπωνία

Τόκιο 2020
AP

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει όλους τους θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε καθολική απαγόρευση θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ανέφεραν «πολλαπλές πηγές» στο Reuters, καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης των νέων περιορισμών για τον κορονοϊό προκειμένου να συγκρατηθούν οι νέες μολύνσεις μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Αγώνων.

Ειδικοί σε ιατρικά θέματα λένε εδώ και εβδομάδες πως η πλήρης απουσία θεατών στους Ολυμπιακούς θα ήταν η λιγότερο ριψοκίνδυνη επιλογή εν μέσω έντονων προβληματισμών σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων λόγω της πανδημίας.

Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την προσέλευση θεατών από το εξωτερικό, και έχουν θέσει όριο για τους Ιάπωνες θεατές στο 50% της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων, μέχρι και 10.000 άτομα, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω ξεσπάσματα του κορονοϊού.

Αξιωματούχοι «παλεύουν» με το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, μα οι προβληματικές για το κυβερνών κόμμα εξελίξεις σε μια εκλογική αναμέτρηση στο Τόκιο την Κυριακή, την οποία κάποιοι σύμμαχοι του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα απέδωσαν στην οργή του κοινού για τους Ολυμπιακούς, έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση περαιτέρω πιέσεων, σύμφωνα με πηγές.

«Πολιτικά μιλώντας, το να μην έχουμε θεατές είναι πλέον αναπόφευκτο» ανέφερε στο Reuters πηγή του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει γενικές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος, και η επιμονή της κυβέρνησης να γίνουν φέτος οι Αγώνες (που είχαν αναβληθεί πέρυσι, λόγω του κορονοϊού) αναμένεται να της κοστίσει στις κάλπες.

Η διοργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 έχει πει ότι οι περιορισμοί στους θεατές θα έπρεπε να βασίζονται στο ευρύτερο πλαίσιο της κατάστασης της Ιαπωνίας ως προς τον κορονοϊό, ή άλλα σχετικά μέτρα.

Η Ιαπωνία δεν έχει βιώσει «εκρήξεις» Covid-19 όπως αυτές που έχουν παρατηρηθεί αλλού, μα έχει καταγράψει πάνω από 800.000 κρούσματα και 14.800 θανάτους. Το Τόκιο ανέφερε 920 νέα κρούσματα την Τετάρτη, τα περισσότερα από τις 13 Μαΐου.

Το θέμα των θεατών αναμένεται να κριθεί σε συζητήσεις την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του κυβερνήτη του Τόκιο και τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού