ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: AstraZeneca και J&J εξετάζουν τροποποίηση στα εμβόλιά τους για την αντιμετώπιση των θρομβώσεων

ΑΣΤΡΑ ΖΕΝΕΚΑ

Οι επιστήμονες ερευνούν πιθανές «διορθώσεις» στα σκευάσματά τους για να αποτρέψουν τις θρομβώσεις που συνδέονται με τους εμβολιασμούς γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι Johnson & Johnson, AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μαζί με εξωτερικούς επιστήμονες, διεξάγουν έρευνες πρώτου σταδίου για το κατά πόσον πιθανές τροποποιήσεις των εμβολίων τους κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων στο αίμα που συνδέονται με τα σκευάσματα, ανέφερε δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές κοντά στη διαδικασία.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα , μελέτες για το πώς σχηματίζονται οι θρόμβοι ενισχύουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό της αιτίας και ενδέχεται να αλλάξουν το πλάνο της AstraZeneca το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες. «Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν μπορούν να τροποποιηθούν οι εμβολιασμοί και αν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη», επισημαίνουν.

Εκπρόσωπος της J&J δήλωσε ότι η εταιρεία υποστηρίζει τη «συνεχή έρευνα και ανάλυση καθώς συνεργάζεται με γιατρούς και παγκόσμιες υγειονομικές αρχές».

Από την πλευρά της, η AstraZeneca ανέφερε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά πήξης του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση με την κατάλληλη θεραπεία».

Όπως επισημαίνεται, εκτός από τα επιστημονικά εμπόδια, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις κανονιστικές εγκρίσεις.

Η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας ωστόσο και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα