ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Τουλάχιστον 9 Κινέζοι νεκροί απο έκρηξη σε λεωφορείο - Το Πεκίνο ζητάει έρευνα

Πακιστάν - έκρηξη σε λεωφορείο με θύματα

 Σε 13 ανέρχονται οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 9 Κινέζοι, από έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στο Πακιστάν. Το Πεκίνο ζητάει απο το Ισλαμαμπάντ να διεξάγει έρευνα για την έκρηξη.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 Κινέζοι, σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη που προκλήθηκε σε λεωφορείο, το οποίο έπεσε στη συνέχεια σε χαράδρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, έγινε γνωστό από αστυνομικές και διοικητικές πηγές.

Το όχημα μετέφερε Κινέζους μηχανικούς, τοπογράφους και προσωπικό συντήρησης που εργάζονται στην κατασκευή του φράγματος του Ντάσου, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχουα.

«Από την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά στον κινητήρα και το όχημα έπεσε στη χαράδρα» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων 9 Κινέζοι, δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 28 Κινέζοι τραυματίστηκαν επίσης.

Πηγή της τοπικής αστυνομίας, η οποία ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε μιλώντας στο AFP την είδηση για το δυστύχημα αυτό, το οποίο, όπως είπε, προκλήθηκε «από ισχυρή έκρηξη, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά».

Ωστόσο ο αξιωματούχος της αστυνομίας Μοχάμεντ Γιούσαφ δήλωσε στο dpa ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου από τον οποίο διήλθε το λεωφορείο.

Αυτό μετέφερε Κινέζους εργαζόμενους στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος και τους Πακιστανούς σωματοφύλακές τους από τον καταυλισμό Μπαρσίν, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το Ντάσου.

Ο Γιούσαφ πρόσθεσε ότι περίπου 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κινέζοι, επέβαιναν στο λεωφορείο όταν αυτό αποτέλεσε στόχο της επίθεσης και πρόσθεσε ότι μπορεί να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών.

«Ένα σχέδιο κινεζικής επιχείρησης στο Πακιστάν δέχθηκε επίθεση, από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος Κινέζων πολιτών», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν, καλώντας όλες τις κινεζικές εταιρείες στη χώρα να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους.

Το Πεκίνο ζήτησε παράλληλα σήμερα από το Πακιστάν να ερευνήσει σε βάθος για την έκρηξη αυτή.

Η Κίνα καταδικάζει την έκρηξη, εκφράζει συλλυπητήρια και ζητεί από το Πακιστάν να προστατεύει την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού, των θεσμών και των σχεδίων, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν.

Η ασφάλεια των Κινέζων εργαζόμενων στα διάφορα σχέδια υποδομών στο Πακιστάν αποτελεί εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας για το Πεκίνο, το οποίο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με το dpa, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής, αλλά ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν και εθνικιστές αντάρτες βάζουν συχνά στο στόχαστρο κινεζικά συμφέροντα στο Πακιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά – Ποιες είναι οι πιο «μολυσμένες» περιοχές