ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τα «μάζεψε» για τον πρύτανη που προκάλεσε σάλο – Ανακάλεσε τον διορισμό του

Τουρκία πανεπιστήμιο πρυτανης Ερντογάν
AP PHOTO

Στην απόφαση να απομακρύνει τον πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου τον οποίο ο ίδιος είχε τοποθετήσει προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Άγνωστοι οι λόγοι της αποπομπής

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

Ο διορισμός του Μπουλού είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα, Πέμπτη, χωρίς να αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο διορισμός του Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, στη θέση αυτή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχε επικριθεί ως αντιδημοκρατικός και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις αρχές του Ιανουαρίου επεκτάθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις.

Ο Μπουλού δεν είχε σχέση με το Πανεπιστήμιο αλλά το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κάποτε εκλεγόταν. Ομως ο Ερντογάν επεφύλαξε για τον εαυτό του το προνόμιο του διορισμού των πρυτάνεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επιβολή του ελέγχου της τουρκικής εξουσίας σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός από τον δείκτη μεταδοτικότητας - Οι 7 προορισμοί που χτυπούν «καμπανάκι»