ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας

Ο Γιοαχίμ Γκάουκ εξελέγη νέος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, κατά τη σημερινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης.

Η εκλογή του νέου προέδρου έγινε μόλις σε μία ψηφοφορία, καθώς ο Γκάουκ έλαβε 991 ψήφους –με απαιτούμενες τις 621-. Η υποψήφια της Αριστεράς Μπεάτε Κλάρσφελντ συγκέντρωσε 126 ψήφους και ο προταθείς από την ακροδεξιά Όλαφ Ρόζε έλαβε 108 ψήφους.

Το προφίλ του νέου προέδρου

Ο λουθηρανός πρώην πάστορας, Γιοαχίμ Γκάουκ απολαμβάνει την εκτίμηση των Γερμανών λόγω της δράσης του κατά του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Επί μία δεκαετία, είχε την ευθύνη για τα αρχεία της Στάζι, έργο που ανέλαβε την επομένη της πτώσης του Τείχους και της επανένωσης της Γερμανίας.

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «αριστερό, φιλελεύθερο συντηρητικό», ενώ αντιφατικές ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Γκάουκ, το κίνημα «Καταλάβετε» ήταν «αξιοσημείωτα ανόητο», ενώ ο πρώην τραπεζίτης Τίλο Σάρατσιν ήταν «θαρραλέος» για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του για τους μετανάστες, καθώς «ξέφυγε από το πολιτικώς ορθό».

Κατά τα παιδικά του χρόνια, ο πατέρας του συνελήφθη και εξαφανίστηκε σε στρατόπεδα εργασίας. Ο ίδιος θέλησε να γίνει δημοσιογράφος και όταν το καθεστώς δεν του το επέτρεψε, σπούδασε προτεσταντική θεολογία και βρήκε -σχετική- ελευθερία στην Εκκλησία.

Τι γράφουν τα αρχεία της Στάζι

Ενδιαφέρον έχουν και οι περιγραφές του Γκάουκ με βάση τα αρχεία της Στάζι. «Ανεπίδεκτος μαθήσεως αντικομουνιστής που αντιμετωπίζει τον σοσιαλισμό μόνο ως προσωρινό φαινόμενο», είναι η φράση που διατυπώνεται, χωρίς να έχει συλληφθεί ποτέ, γεγονός που προκαλεί επικρίσεις των ακτιβιστών, που υποστηρίζουν ότι μάλλον εξυπηρετούσε το καθεστώς παρά του ασκούσε κριτική.