ΚΟΣΜΟΣ

Το Βατικανό αποκάλυψε για πρώτη φορά την ακίνητη περιουσία του: Πάνω από 5.000 τα ακίνητά του

Βατικανό
AP

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ακίνητά του για πρώτη φορά το Σάββατο.

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την ακίνητη περιουσία του για πρώτη φορά το Σάββατο, αποκαλύπτοντας ότι κατέχει πάνω από 5.000 ακίνητα, στο πλαίσιο των πιο λεπτομερών αποκαλύψεων οικονομικής φύσης που έχει κάνει ποτέ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι πληροφορίες αυτές περιέχονταν σε δύο έγγραφα: Μία οικονομική δήλωση της Αγίας Έδρας και τον πρώτο δημόσιο προϋπολογισμό της APSA (Διοίκηση Κληρονομιάς της Αγίας Έδρας). Η APSA είναι ένα είδος λογιστικού γραφείου και διαχειρίζεται επενδύσεις και ακίνητα, πληρώνει μισθούς και λειτουργεί ως γραφείο προμηθειών και ανθρωπίνων πόρων.

Μεταξύ των δύο εγγράφων, που περιείχαν γραφήματα και χάρτες, και δύο επεξηγηματικών συνεντεύξεων, το Βατικανό εξέδωσε πάνω από 50 σελίδες οικονομικού υλικού.

Ο 30 σελίδων προϋπολογισμός της APSA έδειξε πως κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πρεσβείες ανά τον κόσμο.

Μόνο το 14% των ιταλικών ακινήτων ενοικιάζονταν σε τιμές αγοράς, ενώ τα άλλα ενοικιάζονταν σε μειωμένες τιμές, πολλά σε εργαζομένους της εκκλησίας. Περίπου το 40% ήταν κτήρια που χρησιμοποιούνται ως σχολεία, νοσοκομεία και μονές.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η APSA κατέχει ακίνητα ως επενδύσεις σε περιοχές του Λονδίνου, της Γενεύης, της Λωζάννης και του Παρισιού.

Ένα κτήριο, στο Νότιο Κένσινγκτον του Λονδίνου, οδήγησε σε μεγάλες ζημίες μετά την αγορά του από το υπουργείο Εξωτερικών του Βατικανού ως επένδυση το 2014.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη αρχίζει η δίκη 10 ατόμων που σχετίζονται με την αγορά αυτή, μεταξύ των οποίων ένας επιφανής καρδινάλιος. Κατηγορούνται για εγκλήματα οικονομικής φύσης, μεταξύ των οποίων κατάχρηση, ξέπλυμα χρήματος, απάτες, εκβιασμούς και κατάχρηση εξουσίας.

Η οικονομική δήλωση της Αγίας Έδρας που εκδόθηκε το Σάββατο έδειχνε έλλειμμα 64,8 εκατ. ευρώ το 2020, τη στιγμή που το 2019 ήταν στα 79,2 εκατ.

Σημειώνεται πως η πανδημία Covid-19 έπληξε σκληρά τα έσοδα του Βατικανού το 2020, καθώς η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τα Μουσεία του Βατικανού ήταν κλειστά ή μερικώς ανοιχτά για μεγάλο μέρος του 2020.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.472 νέα κρούσματα, στους 133 οι διασωληνωμένοι και 8 νέοι θάνατοι