ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμός» δισεκατομμυρίων λόγω νέων κανόνων για την παιδεία στην Κίνα

Κίνα μαθητές
AP

Νέοι κανόνες στην Κίνα αλλάζουν το τοπίο σε μια βιομηχανία ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σαρωτικού χαρακτήρα νέοι κανόνες από την Κίνα ως προς την κατ’οίκον εκπαίδευση έχουν ως αποτέλεσμα εταιρείες του χώρου της ιδιωτικής παιδείας να έρχονται αντιμέτωπες με εν δυνάμει σημαντικές επιπτώσεις στην, ύψους 120 δισ. δολαρίων, βιομηχανία, στην οποία πολλοί επενδυτές είχαν «στοιχηματίσει» σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, oι νέοι κανόνες, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, απαγορεύουν την κατ’οίκον εκπαίδευση για κερδοσκοπικούς σκοπούς σε βασικά θέματα/ μαθήματα του σχολείου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των γεννήσεωνστη χώρα, μέσω της μείωσης του κόστους διαβίωσης των οικογενειών.

Το νέο αυτό προκάλεσε «σεισμό» στον τομέα, με πολλούς γονείς να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς ακριβώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τα παιδιά τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σύστημα παιδείας.

Στο πλαίσιο των νέων κανόνων όλα τα ιδρύματα που παρέχουν κατ’οίκον εκπαίδευση πάνω σε σχολικά μαθήματα θα καταχωρηθούν ως μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και δεν θα δοθούν νέες άδειες, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο.

Οι αλλαγές αυτές, που είναι πιο σκληρές από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, θέτουν σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια που είχαν πέσει στον τομέα τα τελευταία χρόνια, λόγω ελπίδων για συνεχιζόμενη ζήτηση στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλη πτώση την Παρασκευή στις μετοχές εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ και στη Νέα Υόρκη εταιρειών ιδιωτικής εκπαίδευσης, και το «selloff» συνεχίστηκε τη Δευτέρα, με κάποιες εξ αυτών να πέφτουν μεταξύ 30%-40%.

Οι κανόνες αυτοί θα έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους υπάρχουσες εταιρείες online εκπαίδευσης, ενώ η εκπαίδευση μετά το σχολείο θα απαγορεύεται τα σαββατοκύριακα, στις εθνικές αργίες και στις διακοπές των σχολείων. Επίσης, σε τέτοια ιδρύματα θα απαγορεύεται να συγκεντρώνουν χρήματα μέσω εισαγωγής στο χρηματιστήριο και άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων, ενώ θα απαγορεύεται σε εισηγμένες να επενδύουν σε τέτοια ιδρύματα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Μέσα στον Αύγουστο οι εμβολιασμοί για τους 12 - 15 ετών