ΚΟΣΜΟΣ

Τανζανία: Η πρόεδρος εμβολιάζεται δημόσια μετά το θάνατο του αντι-εμβολιαστή προκάτοχού της

H πρόεδρος της Τανζανίας εμβολιάζεται
H πρόεδρος της Τανζανίας εμβολιάζεται
Τwitter

Η πρόεδρος της Τανζανίας, μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου που προμηθεύτηκε εμβόλια κατά της Covid-19, εμβολιάστηκε δημόσια και παρότρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Η Σαμια Σουλούχου Χασάν η οποία ανέλαβε καθήκοντα μετά το θάνατο του προκατόχου της Τζον Μαγκουφούλι τον περασμένο Μάρτιο -εν μέσω επικρίσεων οτι υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία- έλαβε το εμβόλιο της Johnson & Johnson και εξέφρασε εμπιστοσύνη για την ασφάλειά του.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας έχει αρκετά εμβόλια για όσους είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν», είπε η Χασάν πριν εμβολιαστεί μαζί με τον πρωθυπουργό, τον ανώτατο δικαστή της χώρας και άλλους.

«Δεν θα ρισκάρω τη ζωή μου ... Θέλω να δώσω ένα καλό παράδειγμα στο κοινό».
Τον Ιούνιο, η Τανζανία προσχώρησε στο παγκόσμιο πρόγραμμα Covax για τη διάθεση εμβολίων στα φτωχότερα έθνη, με αποκορύφωμα την παράδοση του πρώτου φορτίου 1,06 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson την περασμένη εβδομάδα. Η Τανζανία υπέβαλε χθες, παραγγελία για περισσότερες δόσεις από την πλατφόρμα απόκτησης εμβολίων της Αφρικανικής Ένωσης (AVATT).

Ο 61χρονος Mαγκουφούλι, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά από καρδιολογικά προβλήματα όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως, είχε απουσιάσει προηγουμένως από το προσκήνιο επί σχεδόν τρεις εβδομάδες. Το τελευταίο διάστημα πριν φύγει απο τη ζωή κυκλοφορούσαν φήμες στη χώρα για την υγεία του και ιδίως ότι είχε προσβληθεί από τoν Covid-19.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τους πολίτες κατά των εμβολίων Covid-19 και συνιστούσε θεραπείες στο σπίτι, όπως εισπνοές με αιθέρια έλαια. Η κυβέρνηση άλλαξε τακτική μετά τον θάνατό του και οι αξιωματούχοι τώρα καλούν για κοινωνική αποστασιοποίηση και δίνουν έμφαση στη χρήση μάσκας από το κοινό.

Μόνο δύο αφρικανικές χώρες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους κατά της Covid-19, η Ερυθραία και το Μπουρούντι.

Ο εκλιπών πρόεδρος του δεύτερου Pierre Nkurunziza είχε επίσης επικριθεί για υποβάθμιση της πανδημίας, λέγοντας ότι δεν απαιτούνται εμβόλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό της προφυλάκισης - Τι είπε μόλις άκουσε την απόφαση