ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η φρίκη των Ταλιμπάν επιστρέφει - Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν φωτορεπόρτερ του Reuters

Αφγανιστάν: Η φρίκη των Ταλιμπάν επιστρέφει - Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν φωτορεπόρτερ του Reuters

Το σώμα του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου από την Ινδία, Ντανις Σιντίκι, που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, ακρωτηριάστηκε ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο 38χρονος φωτορεπόρτερ του Reuters σκοτώθηκε στις 16 Ιουλίου ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των Αφγανικών στρατευμάτων και των Ταλιμπάν στην περιοχή Σπιν Μπολντάκ της επαρχίας Κανταχάρ.

Επικεφαλής φωτορεπόρτερ του Reuters στην Ινδία, βρισκόταν σε αποστολή στο Αφγανιστάν, για να καταγράψει τις συγκρούσεις, την ώρα που αποσύρονταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα.

Στη 15ετή καριέρα του, ο Σιντίκι κάλυψε πολλές καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις, όπως η μάχη της Μοσούλης το 2016, τον καταστροφικό σεισμό του Νεπάλ το 2015, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τις ταραχές στο Δελχί το 2020.

Βραβεύθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ φωτογραφίας μαζί με το συνάδελφό του Αντνάν Αμπίντι το 2018.

Ενώ οι αρχικές φωτογραφίες έδειχναν το σώμα του φωτορεπόρτερ με πολλαπλές πληγές αλλά εντελώς άθικτο, έκθεση των New York Times ανέφερε οτι βρέθηκε ακρωτηριασμένο τη στιγμή που παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Ινδός αξιωματούχος είπε ότι το σώμα του είχε «σχεδόν δώδεκα τραύματα από σφαίρες» και ότι υπήρχαν «σημάδια από λάστιχα στο πρόσωπο και το στήθος του». «Το πρόσωπό του ήταν αγνώριστο», δήλωσε την ίδια ώρα Αφγανός αξιωματούχος υγείας στην Κανταχάρ.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται τις καταγγελίες και ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει εντολές να αντιμετωπίσουν τα σώματα με σεβασμό. Στις 13 Ιουλίου, ο Σιντίκι έγραψε στο Twitter ότι το στρατιωτικό όχημα με το οποίο ταξίδευε δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδες.

Στις 16 Ιουλίου, οι Ταλιμπάν επαλήθευσαν την ταυτότητα του Σιντίκι πριν τον εκτελέσουν. Είχε καταφύγει σε τέμενος όταν οι αφγανικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από τους μαχητές των Ταλιμπάν. Αφού διαδόθηκε η είδηση για την παρουσία ενός δημοσιογράφου, οι Ταλιμπάν έστησαν ενέδρα στο τέμενος και τον εκτέλεσαν.

Ο Σιντίκι κηδεύτηκε αργά το βράδυ στις 18 Ιουλίου σε νεκροταφείο στο πανεπιστήμιο Jamia Millia Islamia του Δελχί, όπου είχε φοιτήσει. Η αποκάλυψη για τον ακρωτηριασμό του, έρχεται εν μέσω έντονης ανησυχίας οτι οι μάχες στο Αφγανιστάν αγριεύουν και οι Ισλαμιστές εξτρεμιστές κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Η αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έχει αναζωπυρώσει τη βία στη χώρα, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν ελέγχουν 212 από τις 426 περιφέρειες της χώρας, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για 111 περιφέρειες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αχαΐα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Κάηκαν σπίτια, 16 άτομα τραυματίστηκαν