ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές στην Ελλάδα: Το δράμα στα πρωτοσέλιδα του κοσμου - Guardian, New York Times, La Stampa, FT

Φωτιές στην Ελλάδα: Το δράμα στα πρωτοσέλιδα του κοσμου - Guardian, New York Times, La Stampa, FT

Πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου έγιναν οι εικόνες από τις πυρκαγιές στην Εύβοια, ως κραυγή αγωνίας για το δυσοίωνο μέλλον του πλανήτη, με φόντο την κλιματική αλλαγή. 

Aπο τους έγκριτους New York Times των ΗΠΑ και τον βρετανικό Guardian, μέχρι τις εφημερίδες της γειτονικής Ιταλίας, ο πύρινος εφιάλτης που βιώνει η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες «φιλοξενείται» στα εξώφυλλα των μεγαλύτερων ξένων εφημερίδων.

Ο διάσημος Νεοϋρκέζος καλλιτέχνης Sho Shibuya, ο οποίος μεταμορφώνει συχνά, με εικαστικές παρεμβάσεις, τα πρωτοσέλιδα των «New York Times» έδωσε τη δική του εκδοχή για τις φωτιές στην Εύβοια.

Tο πρωτοσέλιδο των New York Times

Διακρίνεται ο ουρανός της Εύβοιας που έχει «ματώσει» από τις φλόγες, σε ένα λιτό εξώφυλλο χωρίς λόγια που αποτυπώνει ωστόσο με μοναδικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής.

Ο Guardian επέλεξε μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες της κρίσης για το δικό του πρωτοσέλιδο. Εκείνο με την ηλικιωμένη γυναίκα που βγάζει μια τελευταία κραυγή πριν δει το σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες, ανήμπορη να το σώσει στο χωριό Γούβες.

Το στιγμιότυπο με την υπογραφή του φωτογράφου Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που θυμίζει την «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνκ κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο τίτλος που συνοδεύει το σπαρακτικό στιγμιότυπο: «Παγκόσμια Κλιματική Κρίση: Αναπόφευκτη, πρωτοφανής, μη αναστρέψιμη»

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του κόσμου για τις φωτιές στην Εύβοια:

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Μαίνονται οι φωτιές στην Ελλάδα, γράφει η Telegraph που συνοδεύει το άρθρο της με τη φωτογραφία απο την 81χρονη γιαγιά Παναγιώτα απο την Εύβοια, γροθιά στο στομάχι όλων μας.

Η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2040, προειδοποιούν οι Financial Times, αναφερόμενοι στην έκθεση-ορόσημο που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. «Κόκκινος συναγερμός» για την ανθρωπότητα, ενώ αναμένονται περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα ειναι ο τίτλος της εφημερίδας δωρεάν διανομής Μetro που «φιλοξενεί» στο πρωτοσέλιδο στιγμιότυπο απο τους ήρωες πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια.

«Μπορεί η Βρετανία να σώσει τον κόσμο απο το χείλος της (περιβαλλοντικής) καταστροφής;» διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της η Daily Mail, επιστρατεύοντας τη viral πλέον φωτογραφία της ηλικιωμένης γυναίκας. «Το ελληνικό νησί της Εύβοιας καταστρέφεται απο ακραία καιρικά φαινόμενα» γράφει η συνοδευυτική λεζάντα.

ITAΛΙΑ

«Η Γη εκπέμπει SOS» ειναι ο τίτλος στην ιταλική La Stampa που αναφέρεται με τη σειρά της στην έκθεση των επιστημόνων για το κλίμα.

«Ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά μπορούμε ακόμη να επέμβουμε» γράφει η Corriere della Sera, με τους Έλληνες πυροσβέστες στην κεντρική φωτογραφία της.

ΙΣΠΑΝΙΑ

«Η Ελλάδα συνεχίζει την μάχη με τις πυρκαγιές με επίκεντρο το νησί της Εύβοιας, όπου οι φλόγες έχουν καταστρέψει 160 χιλιάδες στρέμματα (65.000 εκτάρια). H χώρα βλέπει να κινδυνεύει η προσεκτική και υποδειγματική στρατηγική της για την ανάκαμψη του τουρισμού, φέτος το καλοκαίρι» γράφει η ισπανική El Mundo.

«Kόκκινος συναγερμός για την κλιματική αλλαγή» ο τίτλος της εφημερίδας El Correo απο τη Χώρα των Βάσκων. Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται και ειναι αδιαπραγμάτευτο πως πίσω απο όλα αυτά βρίσκεται «ανθρώπινο χέρι». «Ενα νησί στις φλόγες» ο τίτλος που συνοδεύει τη συγκλονιστική φωτογραφία απο την φλεγόμενη Εύβοια.

ΓΑΛΛΙΑ

Ο πυροσβέστης που δίνει μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, γίνεται πρωτοσέλιδο τέλος και στην εφημερίδα La Croix της Γαλλίας

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συγγνώμη Μητσοτάκη, η πολιτική ευθύνη και το μήνυμα ενότητας