ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενώ πέφτει η Καμπούλ: Συνομιλίες για «μεταβίβαση εξουσίας»

Καμπούλ εξελίξεις
AP

Συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονται στην Καμπούλ.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν εισήλθαν στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, την Κυριακή, υποστηρίζοντας πως αναμένουν μια «ειρηνική μεταβίβαση» της πόλης, υποσχόμενοι να μην την καταλάβουν δια της βίας- ωστόσο το κλίμα αβεβαιότητας έχει προκαλέσει πανικό σε κατοίκους και εργαζομένους στην πόλη, ενώ ελικόπτερα εκκένωναν την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η Καμπούλ θα μεταβίβαζε την εξουσία σε μια «μεταβατική κυβέρνηση», ενώ, σύμφωνα με το ΑΡ, διαπραγματευτές των Ταλιμπάν πήγαιναν στο προεδρικό μέγαρο για να προετοιμάσουν «μεταβίβαση» εξουσίας.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι ήταν σε συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας απομακρυνόταν με ελικόπτερα. Μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονταν στα περίχωρα της πόλης, ωστόσο η ηγεσία τους διαβεβαίωνε πως δεν έχουν σχέδια να την καταλάβουν διά της βίας ούτε να εκδικηθούν αυτούς που είχαν υπηρετήσει στην κυβέρνηση ή τις ένοπλες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να καλύψουν την εκκένωση και να προστατέψουν το αεροδρόμιο, καθώς είναι πλέον η μόνη διέξοδος από τη χώρα, εφόσον οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα συνοριακά περάσματα. Επίσης, την Κυριακή οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Τζαλαλαμπάντ αμαχητί, και, όπως έλεγαν, ήταν κοντά στο να καταλάβουν το Μαϊντάν Σαρ. Ήδη ελέγχουν το Γκάζνι.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας εκκενώνονταν με ταχείς ρυθμούς, μεταφερόμενοι στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ παράλληλα καταστρέφονταν ευαίσθητα έγγραφα.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC, AP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα με 40άρια και... πάνω!