ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία δηλώνει πρόθυμη να υποδεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες

Έντι Ράμα
AP

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι η Αλβανία δέχτηκε αμερικανικό αίτημα για προσωρινή φιλοξενία Αφγανών προσφύγων.

Η Αλβανία αποδέχτηκε ένα αμερικανικό αίτημα για να φιλοξενήσει προσωρινά Αφγανούς πρόσφυγες που επιθυμούν βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, είπε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα, καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο Ράμα είπε πως η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν είχε ζητήσει πρόσφατα από την Αλβανία, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, να αξιολογήσει κατά πόσον θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρα τράνζιτ για έναν αριθμό Αλβανών προσφύγων με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. «Δεν θα πούμε 'όχι', όχι απλά επειδή οι μεγάλοι μας σύμμαχοι μας το ζητούν, μα επειδή είμαστε η Αλβανία» δήλωσε μέσω Facebook ο Ράμα.

Πηγές είχαν αναφέρει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε συζητήσεις με χώρες όπως το Κόσοβο και η Αλβανία για την προστασία των Αφγανών συνεργατών των ΗΠΑ από αντίποινα των Ταλιμπάν, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης για τις βίζες.

Στο Κόσοβο ο Λουάν Νταλίπι, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές για τη στέγαση Αφγανών προσφύγων από τα μέσα του Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα με 40άρια και... πάνω!