ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν ώρα μηδέν: Οι Ταλιμπάν στο προεδρικό Μέγαρο - Το πρώτο μήνυμα του προέδρου Γάνι

Αφγανιστάν Γάνι προεδρικό Ταλιμπάν
Al Jazeera

Αφγανιστάν: Οι αρχικές πληροφορίες για κατάληψη του Μεγάρου από τους Ταλιμπάν επιβεβαιώνονται.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, οι αρχικές πληροφορίες για κατάληψη του Μεγάρου από τους Ταλιμπάν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με το Al Jazzera, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν κοινοποίησε τη δήλωση αυτή στο Facebook, και δεν ανέφερε άλλες πληροφορίες για την τοποθεσία που βρίσκεται.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είχε εγκαταλείψει την Καμπούλ για το Τατζικιστάν.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχαϊλ Σαχιν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι και πως αναμένεται «μία ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας».

Αρκετές εκρήξεις στην Καμπούλ, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

Εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ για να «εγγυηθούν την ασφάλεια»

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους από το Αφγανιστάν.

«Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας: «Η προώθησή τους συνεχίζεται κανονικά».

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο.

«Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο», δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής.

«Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε ότι συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εκεί.

Το βράδυ, ο πρώην αντιπρόεδρος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ ανακοίνωσε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι «εγκατέλειψε» τη χώρα του.

Η αποχώρηση αυτή ολοκληρώνει την πανωλεθρία των τελευταίων εβδομάδων, έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γάνι δεν κατάφερε να ανοικοδομήσει τη χώρα του, παρά τις υποσχέσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ήταν η εξαίρεση στον κανόνα»: Από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν πλήρως ο 70χρονος που πέθανε