ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η φωτογραφία που σάρωσε το twitter για τις γυναίκες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν φωτογραφία Ταλιμπάν
Η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν
Twitter/Nangyalai Tanai

Την ανησυχία για την τύχη των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν αποτυπώνει φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter

Η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν με τους περισσότερους να φοβούνται την επαναφορά της εφαρμογής της σαρία και της καταπίεσης και των αγριοτήτων που αυτή συνεπάγεται κυρίως για τις γυναίκες. Το παρελθόν, εξάλλου, και η συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού αποτελεί ένα πολύ κακό προηγούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό «σάρωσε» στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει έναν εργαζόμενο να καλύπτει με μπογιά τις αφίσες γυναικών έξω από ινστιτούτο ομορφιάς στην Καμπούλ. Η φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί λίγο πριν την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Ο χρήστης, δε, που την ανήρτησε αναρωτήθηκε αν το Αφγανιστάν θα γίνει ξανά μια χώρα χωρίς πρόσωπο υπενθυμίζοντας ότι στη δεκαετία του ’90, οπότε και επικρατούσαν και πάλι οι Ταλιμπάν, είχαν απαγορευθεί όλες οι «ζωντανές» φωτογραφίες.

Όπως θυμίζει η Daily Mail όταν οι Ταλιμπάν κυριαρχούσαν στο Αφγανιστάν είχαν επιβάλει ένα καθεστώς απαρτχάιντ σε βάρος των γυναικών τις οποίες υποχρέωναν να φορούν μπούργκα απαγορεύοντας στα κορίτσια να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μετά την ηλικία των 8 ετών υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Χαρακτηριστική του κλίματος φόβου των γυναικών για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν η ανάρτηση της σκηνοθέτη Σαχρά Καρίμι στο Instagram με την απηύθυνε έκκληση για βοήθεια. «Προσευχηθείτε για εμάς, έρχονται να μας σκοτώσουν» ακούγεται να λέει η Καρίμι η οποία είναι η γενική διευθύντρια της κρατικής Afghan Film

«Παρακαλώ προσευχηθείτε για εμάς, το λέω ξανά. Ε, εσείς οι πολίτες του μεγάλου κόσμου μην μένετε σιωπηλοί, έρχονται να μας σκοτώσουν» πρόσθεσε η Καρίμι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν αστειεύεται»: Βρίσκεται παντού, μεταδίδεται αστραπιαία, μολύνει και τα παιδιά