ΥΓΕΙΑ

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν αστειεύεται»: Βρίσκεται παντού, μεταδίδεται αστραπιαία, μολύνει και τα παιδιά

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού
Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται αστραπιαία, με τον αέρα και επιτίθεται ανεξαρτήτως ηλικίας
INTIME

Πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, βρίσκεται παντού και επιτίθεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Ανησυχία για την επιστροφή των εκδρομέων, που μπορεί να διασπείρουν τη μετάλλαξη Δέλτα στους μη εμβολιασμένους. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, με πολλούς νεκρούς. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

«Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα. Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα». Αυτό είπε ο ερευνητής Ιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Παυλάκης απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία όπως είπε, «καλπάζει» στη χώρα μας και πρέπει να θεωρείται νέος ιός.

«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά. Πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ. Η επιδημία γιγαντώνεται. Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%», επεσήμανε, εκτιμώντας, ότι ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι».

Κατά τον ίδιο, παρά τους εμβολιασμούς, η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, καθώς η μισή Ελλάδα είναι ακόμα ανεμβολίαστη

Αναφερόμενος στα πάρτυ που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, τα χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα τα βρούμε μπροστά μας», ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν. Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα».

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους - Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου στην Ελλάδα

Ο διευθυντής ΜΕΘ το νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, έκανε γνωστό την Κυριακή πως καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, πλήρως εμβολιασμένου και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, ο 70χρονος είναι η εξαίρεση μεταξύ των 13 και πλέον χιλιάδων θανάτων που έχουν καταγραφεί ως σήμερα στη χώρα μας.

«Η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους. Δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως οι μη εμβολιασμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μολυνθούν, με την επιστροφή των εκδρομέων, με αποτέλεσμα, εάν αυτό συμβεί, να έχουμε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, με πάρα πολλούς νεκρούς.

Για τον θάνατο του 70χρονου, συγγενής του ανέφερε σε ανάρτηση του:

«Επειδή, τώρα που βγήκε στα σάιτ, μπορεί να διαβαστεί λάθος η είδηση του θανάτου του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου ασθενή από covid 19, χωρίς προβλήματα υγείας, του αγαπημένου μου ξαδέρφου Αχιλλέα, οδοντογιατρού, 70 ετών, δύο παρατηρήσεις:

- Ο Αχιλλέας είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, σ ότι αφορά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

- Μαζί με τον Αχιλλέα είχε νοσήσει και η υπόλοιπη οικογένεια. Όλοι τους το ξεπέρασαν χωρίς κανενός είδους νοσηλεία.

Γι αυτό εμβολιαστείτε και προσέχετε. Δυστυχώς το ξαδερφάκι αποτέλεσε την εξαίρεση για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας!».

Όπως είπε, μιλώντας στο newsbomg.gr, «ως γιατρός ήταν από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού», διευκρινίζοντας ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που νόσησαν, είχαν ήπια συμπτώματα αποφεύγοντας τη νοσηλεία.

Τα βασικά στοιχεία της μετάλλαξης Δέλτα - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2, επίσης γνωστή ως B1617.2, αναγνωρίστηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020. Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, επηρεάζει συχνότερα τους νέους

Μεταδίδεται γρήγορα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (4 Αυγούστου 2021), η παραλλαγή «δέλτα» έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες. Έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή «άλφα» ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι εντελώς σίγουροι γιατί η παραλλαγή «δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της παραλλαγής «δέλτα» μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια άλλη πρώιμη μελέτη υποδηλώνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή «δέλτα» μπορεί να βοηθήσει τον ιό να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο ιός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή «δέλτα». Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή «άλφα».

Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν:

-Πονοκέφαλο

-Πονόλαιμο

-Ρινική καταρροή

-Πυρετό

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα.

Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους «δέλτα».

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης, ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος.

Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος «δέλτα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.