ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δραματικές σκηνές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ - «Βοήθεια έρχονται οι Ταλιμπάν»

Ταλιμπάν στην Καμπούλ
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τους δρόμους μέχρι να φτάσει κανείς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP PHOTO/Rahmat Gul

Γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για να μπουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν τους δρόμους μέχρι εκεί και τις αναφορές για βιαιότητες να πληθαίνουν

Μπορεί φαινομενικά και σε επίπεδο δηλώσεων οι Ταλιμπάν να μιλούν για ομαλή μετάβαση εξουσίας, για γενική αμνηστία και για «ασφαλή δρόμο» προς όσους θέλουν να φύγουν, οι αναφορές, ωστόσο, από την Καμπούλ και ειδικότερα τους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο δείχνουν να επιβεβαιώνουν τους μεγαλύτερους φόβους όλων όσοι απεγνωσμένα αναζητούν τη φυγή τους από το Αφγανιστάν.

Όπως μεταδίδει ο Guardian οι αναφορές μιλούν για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού ακόμα και με τη χρήση μαστίγιου καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν προς το αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι». Το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η μοναδική οδός διαφυγής από τη χώρα με τους Αμερικανούς να έχουν διασφαλίσει τον διάδρομο απογειώσεων αλλά τους Ταλιμπάν να ελέγχουν τους δρόμους μέχρι να φτάσει κανείς στις δύο εισόδους.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter και μεταδίδουν μέσα όπως η Daily Mail φαίνονται γυναίκες στα κάγκελα του αεροδρομίου της Καμπούλ και να εκλιπαρούν τους Αμερικανούς στρατιώτες για βοήθεια φωνάζοντας «βοήθεια, έρχονται οι Ταλιμπάν».

Άλλες αναφορές μιλούν για πυροβολισμούς προς τα πλήθη που είναι συγκεντρωμένα έξω από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να προσπαθούν να αποφύγουν τις σφαίρες. Παράλληλα φωτογραφίες φαίνεται να απεικονίζουν μια τραυματισμένη γυναίκα και ένα τραυματισμένο στο κεφάλι παιδί μετά από χτυπήματα που δέχθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από σημεία ελέγχου.

Πηγές από την Καμπούλ που επικαλείται ο Guardian αναφέρουν ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου «σκανάρουν» τα έγγραφα που έχουν μαζί τους όσοι θέλουν να περάσουν υποχρεώνοντας με τη βία ορισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και απαγορεύοντάς τους να φτάσουν μέχρι το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι μολονότι ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν μέχρι το αεροδρόμιο ήταν «σημαντικοί», «έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου έχουμε λάβει αναφορές για ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή ή που ξυλοκοπήθηκαν… Συζητάμε με τους Ταλιμπάν για να λύσουμε τέτοια θέματα και ανησυχούμε για το αν τέτοια περιστατικά θα συμβούν και τις επόμενες ημέρες».

H διασφάλιση ασφαλούς διόδου στο αεροδρόμιο είναι ζήτημα που κρίνεται ώρα με την ώρα, είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι «είμαστε συγκεντρωμένοι στο να υποχρεώσουμε τους Ταλιμπάν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο – Παράταση μέτρων και σε Ηράκλειο, Χανιά