ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο – Παράταση μέτρων και σε Ηράκλειο, Χανιά

Μίνι lickdown στο Ρέθυμνο
Μίνι lickdown στο Ρέθυμνο μέχρι τις 25 Αυγούτου
ΙΝΤΙΜΕ

Την επιβολή μίνι lockdown στο Ρέθυμνο αποφάσισαν οι αρχές μέχρι τις 25 Αυγούστου

Στην επιβολή μίνι lockdown στο Ρέθυμνο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής προχωρούν οι αρχές αρχής γενομένης από σήμερα και για μια εβδομάδα μέχρι τις 25 Αυγούστου

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ για το μίνι lockdown στο Ρέθυμνο

Είχε προηγηθεί η σχετική είσηγηση των λοιμωξιολόγων που είχαν θέσει στο μικροσκόπιο το Ρέθυμνο λόγω των στοιχείων που ανακοίνωνε καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Τα δύο βασικά μέτρα του μίνι lockdown

  • Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας: Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης: Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται,
με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση. Ειδικώς στην περίπτωση που ο εργοδότης προβεί σε
δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης του άρθρου δεύτερου, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό
πρόστιμο στον εργοδότη ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ, για κάθε παράβαση.

Παράταση των μέτρων σε Χανιά και Ηράκλειο

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την παράταση του μίνι lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στις δύο περιοχές.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 25 Αυγούστου

Διαβάστε ΕΔΩ το ΦΕΚ για την παράταση των μέτρων σε Χανιά και Ηράκλειο

Σημειώνεται ότι για τα Χανιά είναι η δεύτερη φορά που παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού και τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μέχρι τις 6 τα ξημερώματα και σίγαση της μουσικής για όλο το 24ωρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Χανιά ήταν η μια από τις δύο περιοχές στην επικράτεια - η άλλη ήταν τα Ιωάννινα - στα οποία καταγράφηκε αύξηση (103%) του ιικού φορτίου στα λύματα που παρακολουθούνται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ για χθες, Τρίτη, στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 222 κρούσματα και στα Χανιά 142 επιβεβαιώνοντας την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση των δύο περιοχών της Κρήτης.

Ποιες άλλες περιοχές προβληματίζουν

Εκτός από το Ρέθυμνο στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει και άλλοι νησιωτικοί προορισμοί όπως η Ρόδος με 150 κρούσματα την Τρίτη, η Κέρκυρα με 66 κρούσματα, η Μυτιλήνη με 60, η Νάξος με 29 και η Χίος με 29 περιοχές για τις οποίες καταγράφεται το επιβαρυντικό στοιχείο ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί αφενός να ενισχύσει εκ νέου το εμβολιαστικό κίνημα αλλά και να υπενθυμίσει σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους ότι θα πρέπει να τηρούν ορισμένους κανόνες προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά του κορονοϊού.

To νέο spot για την πανδημία καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν μετά τις διακοπές τους και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην μεταφέρουμε τον ιό στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς

Αναλυτικά σε tweet αναφέρει: «Επιστρέφοντας από τις διακοπές προσέχουμε περισσότερο. Κάνουμε self test και για μία εβδομάδα δεν ερχόμαστε σε στενή επαφή με ευπαθείς ομάδες, ειδικά εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Και εμβολιαζόμαστε! Κλείστε ραντεβού, προστατεύστε τον εαυτό σας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση εμβολίου το Φθινόπωρο: Για ποιους «κλείδωσε» - Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση